You are here

ΥΠΟΙΚ: Προς αποκατάσταση στρέβλωσης στο ΦΠΑ ακινήτων

09/06/2023 14:58

Στην αποκατάσταση μιας χρόνιας στρέβλωσης στο κοινωνικό θέμα της απόκτησης κατοικίας, στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών, διανημύοντας ότι για το σκοπό αυτό θα στηρίξει την τελική απόφαση της Βουλής για τον μειωμένο ΦΠΑ ακινήτων, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ, στον απόηχο της ψήφισης του νομοσχεδίου αναφορικά με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, εκφράζει την πρόθεσή του να στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή  ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, χαιρετίζει το το γεγονός ότι, και με τους χειρισμούς της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπως αναφέρει, υπήρξε σχεδόν ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση θα στηρίξει την τελική απόφαση της Βουλής ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στην αποδοχή της, αλλά και στην αποκατάσταση μιας χρόνιας στρέβλωσης, στο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα της απόκτησης κατοικίας».

Όπως σημειώνεται, το θέμα επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην απόκτηση πρώτης κατοικίας στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής απασχολεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια  την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την κοινωνία.

«Σταθμίζοντας τους κινδύνους από το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2021 η Κύπρος έλαβε επιστολή παράβασης, η Κυβέρνηση μας από τις πρώτες μέρες έβαλε στις προτεραιότητες της το θέμα», αναφέρεται.

Σημειώνεται περαιτέρω, ότι με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών άρχισαν εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις, τόσο με την αρμόδια  Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τη Βουλή, ώστε να υπάρξει μια κατάληξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των συγκεκριμένων διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση η οποία είχε και τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, προσθέτει, η Κυβέρνηση ήταν σε συνεχή  επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναπτύξει ένα εποικοδομητικό μεσολαβητικό ρόλο ώστε να υπάρξει μια κατάληξη. 

Με βάση τις αλλαγές που επήλθαν στο πλαίσιο, ο μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ύψους 5%, που επιβάλλεται κατά την παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, θα καλύπτει τα πρώτα 130 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας, αξίας μέχρι €350 χιλ., νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις €475 χιλ. και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν τα 190 τ.μ.

Στον νόμο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο προβλέπεται επίσης, στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (5%) να εφαρμόζεται για τα πρώτα 190 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικίας.

Προβλέπεται ακόμα μεταβατική περίοδος, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται, στις περιπτώσεις που έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια ή έχει υποβληθεί αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.