You are here

ΕΤΕπ: €16 εκατ. στην Κύπρο για έργα βιώσιμης ανάπτυξης

30/06/2022 11:54

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, η ΕΤΕπ παρείχε χρηματοδότηση σχεδόν μισού δισ. ευρώ (479.120.000 ευρώ) για έργα αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και €16 εκατ. στην Κύπρο.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε περισσότερα από €96 δισ. μεταξύ του 2017 και του 2021 για τη στήριξη έργων αστικής ανάπτυξης. Το ποσό που διατέθηκε αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού δανεισμού που χορήγησε η ΕΤΕπ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Χάρη σε αυτόν τον δανεισμό, υποστηρίχθηκαν 1.218 έργα που εξυπηρετούν στόχους προτεραιότητας της Τράπεζας, όπως έργα αστικής ανάπλασης και βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργία πράσινων και κλιματικά έξυπνων πόλεων, έργα κοινωνικής ενσωμάτωσης και κυκλικής οικονομίας.

Οι βασικοί δικαιούχοι του δανεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Γαλλία (€15,6 δισ.), η Ιταλία (€12,2 δισ. ) και η Γερμανία (€11,4 δισ. ), απορροφώντας το 47% του συνόλου των δανείων σε αστικά έργα.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ, το οποίο έλαβε χώρα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας μεταξύ 26 και 30 Ιουνίου. Το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ, το οποίο διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, είναι η κορυφαία παγκόσμια διάσκεψη για την αστικοποίηση που συγκαλείται από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (UN-HABITAT).

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Teresa Czerwinska δήλωσε: «Οι πόλεις ευθύνονται για περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και καταναλώνουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ενέργειας. Έως το 2050, 2,5 δισ. άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις διπλές προκλήσεις, οι αποφάσεις για την αστική ανάπτυξη που λαμβάνουμε σήμερα πρέπει να είναι πράσινες, βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς. Η ΕΤΕπ έχει ένα ισχυρό ιστορικό στην υποστήριξη πόλεων σε όλο τον κόσμο και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με κράτη μέλη της ΕΕ και εταίρους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας για την αστική ανάπτυξη. Είμαι βέβαιη ότι με στενότερη συνεργασία μεταξύ διεθνών και τοπικών εταίρων, θα δημιουργήσουμε μια καλή ποιότητα ζωής στις πόλεις του αύριο».

Γ.Χ.