You are here

Ένωση Τραπεζών και Κεφαλαιαγορών στο επίκεντρο ηγετών ΕΕ

24/03/2023 16:30

Καλή ήταν η εκκίνηση της χρονιάς για τις οικονομίες της Ευρώπης, παρά τις προκλήσεις, σύμφωνα με την σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η οποία κάλεσε σε ενίσχυση των προσπαθειών για να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγορών και η Τραπεζική Ένωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι πρόεδροι των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, σημειώνοντας ότι παρά τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση, η οικονομία εισήλθε στο 2023 καλύτερα από ότι αναμενόταν.

Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις εξέφρασαν την δέσμευση τους για στενή συνεργασία σε ότι αφορά με τις οικονομικές πολιτικές με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών.

Κάλεσαν ακόμη το Eurogroup, να συνεχίσει την στενή παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων.

Καίριας σημασίας και ως ο πυλώνας «κλειδί» της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, χαρακτηρίστηκε το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης το οποίο στηρίζει την σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης.

Μία δυνατή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι σημαντική για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, στήριξης της καινοτομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, όπως αναφέρθηκε.

Προστίθεται ότι οι ανεπτυγμένες κεφαλαιακές αγορές συμβάλλουν στην βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Η Σύνοδος κάλεσε σε εντατικοποίηση των συλλογικών προσπαθειών, με την εμπλοκή των αρμοδίων στην χάραξη πολιτικής και στις αγορές, ώστε να προχωρήσει η Ένωση Κεφαλαιαγορών.

Επιπλέον το συμβούλιο, επισήμανε την σημαντική ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος λόγω και της συμβολής της Τραπεζικής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό, με ισχυρή θέση κεφαλαίου και ρευστότητας.

Το συμβούλιο έστειλε μήνυμα για συνέχιση των προσπαθειών ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, σε συμφωνία με την σχετική δήλωση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2022.

Μ.Κ.