You are here

Ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων

12/10/2018 07:02

Άνοδο παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων και άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει για τη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας αλλά και στην παγκόσμια πολιτική σκηνή λόγω της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Στην Ευρώπη υπάρχει αβεβαιότητα για την έγκριση του προϋπολογισμού της Ιταλίας αλλά και ανησυχίες ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων τελειώνει τέλος του έτους με τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.  Οι ιταλοί επιμένουν σε δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με το 2,4% του ΑΕΠ το 2019, περίπου διπλάσιο από όσο χρειάζεται για να πετύχει η χώρα τη σταδιακή μείωση του μεγάλου χρέους 130% του ΑΕΠ που έχει συσσωρεύσει.

Η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης – που συνδυάζει ένα μείγμα πολιτικών που προέρχονται από λαϊκιστικά κόμματα – προκαλεί αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, θυμίζοντας σε κάποιους την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία χρειάστηκε χρόνο να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας φθάνει το 3,6% από 3,3% στις 3 Οκτωβρίου.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας φθάνει το 1,6% από 1,5% και της Ελλάδας στο 4,5% από 4,4%.

Οι εξελίξεις επηρεάζουν την αγορά ομολόγων και στην Κύπρο, αναδεικνύοντας την ευκολία με την οποία μπορεί να επηρεαστεί η εγχώρια οικονομική κατάσταση από τις εξελίξεις στο εξωτερικό.

Η απόδοση για τα κυπριακά δεκαετή ομόλογα με λήξη το 2020 ανέρχεται στο 0,063% από -0,103% που ήταν πριν μία εβδομάδα ενώ η απόδοση για τα ομόλογα λήξης 2025 ανέρχεται στο 1,72% από 1,57%.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης αναφέρει ότι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης που παρατηρείται συνδέεται με την αβεβαιότητα και τις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την έγκριση ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δηλώσεις που οδηγούν σε σύγκρουση σίγουρα προβληματίζουν τους επενδυτές και τις αγορές ομολόγων», σημειώνει.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι ενώ η πρόσφατη αναθεώρηση του ΔΝΤ προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, από 3.9% σε 3.7% φαίνεται αθώα, υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο τα οποία είναι πιο ανησυχητικά.

«Είναι κυρίως η συνεχιζόμενη συσσώρευση χρέους και η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της από τον Δεκέμβριο του 2016. Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος αυτού του έτους και αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων της περί τα τέλη του 2019. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με την Ιταλία και τον εμπορικό πόλεμο Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας, αυτό που δημιουργείται είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος αγοράς. Αυτό αναπόφευκτα θα αντανακλάται σταδιακά στις αποδόσεις των ομολόγων, που αυξάνονται», σημειώνει.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 και πλέον μηνών, μετά τις χθεσινές απώλειες της Wall Street, που ήταν οι χειρότερες εδώ και οκτώ μήνες και προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις παγκοσμίως πλήττοντας και την Ασία.

Ο διευθυντής χαρτοφυλακίων της Argus Stockbrokers Σάββας Θεοφίλου αναφέρει στη StockWatch ότι «μεγάλη και απότομη ήταν η πτώση στις παγκόσμιες αγορές με τους επενδυτές ν’ ανησυχούν για την άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνα που ήδη έχει αρχίσει να επηρεάζει τα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών».

Της Γεωργίας Χαννή