You are here

Διαβατήρια: Χειρισμοί με προσοχή στις διμερείς σχέσεις

10/06/2021 13:01

Σε προσεκτικούς χειρισμούς, με στόχο να μην επηρεαστούν οι διμερείς σχέσης της Κύπρου με την ΕΕ, προχωρά η νομική υπηρεσία και τα αρμόδια υπουργεία, σε σχέση με την αιτιολογημένη γνώμη κατά της Κύπρου για το θέμα των διαβατηρίων, με βάση τις αναφορές των αρμόδιων υπουργών.

Μιλώντας σε μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε πως το θέμα χειρίζεται η Νομική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικών με τα επιχειρήματα να εντάσσονται στο νομικό σκέλος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί «για να μην επηρεαστούν διμερώς οι σχέσεις».

Ο κ. Πετρίδης, σχολίασε τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν ότι προχωρά στο επόμενο βήμα της διαδικασίας, με αιτιολογημένη γνώμη κατά της κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν, η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, ωστόσο συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη. «Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η Κύπρος έχει πλέον 2 μήνες για να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Κομισιόν και σε περίπτωση που η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.

«Όπως ξέρουμε και έχει μεταφερθεί και στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα έχει τερματιστεί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως οι Βρυξέλλες για πρώτη φορά έθεσαν θέμα για το πρόγραμμα στις αρχές Νοεμβρίου 2020 και το πρόγραμμα τερματίστηκε λίγους μήνες μετά.

«Αλλά», τόνισε, «είχαν γίνει αιτήσεις, επενδύσεις για τις οποίες υπογράφηκαν συμβόλαια και αυτά εξετάζονται», όπως είπε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι δίνονται οι απαραίτητες διευκρινήσεις στις Βρυξέλλες και πως για το θέμα βρίσκονται σε επαφή τα αρμόδια υπουργεία. Επεσήμανε παράλληλα, ότι υπάρχουν άλλες χώρες που δεν τερμάτισαν το επενδυτικό τους πρόγραμμα.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε επίσης, ότι μελετά την αιτιολογημένη γνώμη που εκδόθηκε και πως το θέμα τυγχάνει χειρισμού από την Νομική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες, θα απαντήσει εντός της δίμηνης προθεσμίας.

«Ως εκ τούτου στο παρόν στάδιο θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που ενδεχόμενα θα επηρεάσουν την υπό εξέλιξη διαδικασία», επεσήμανε το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας ταυτόχρονα, τις εξελίξεις γύρω από την σχετική έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις και την προώθηση της πρώτης ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο.

Μ.Χ.