You are here

ΕΕ: Γιατί δόθηκαν τα €85 εκατ. στην Κύπρο

02/12/2022 13:45

Η σημερινή εκταμίευση €85 εκατ. γίνεται εφικτή με την επίτευξη από την Κύπρο των 14 ορόσημων που σχετίζονται με την πρώτη δόση, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, αυτά τα ορόσημα καλύπτουν βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο χρηματοπιστωτικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της κυκλικής οικονομίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαφάνειας, των ψηφιακών δεξιοτήτων και του δημοσιονομικού ελέγχου.

 Στις 28 Ιουλίου 2022, η Κύπρος υπέβαλε στην Επιτροπή ένα αρχικό αίτημα €85 εκατ., με βάση την επίτευξη των 14 ορόσημων που ορίζονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου.

Στις 25 Οκτωβρίου 2022, η Επιτροπή ενέκρινε μια θετική προκαταρκτική αξιολόγηση αυτής της αίτησης.

Σημειώνεται ότι η ευνοϊκή γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής άνοιξε το δρόμο για την έκδοση από την Επιτροπή τελικής απόφασης σχετικά με την εκταμίευση των κεφαλαίων.

Συνολικά, το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί με €1,1 δισ. (€916 εκατ. σε επιχορηγήσεις και €200 εκατ. σε δάνεια).

Οι πληρωμές βασίζονται στην απόδοση και υπόκεινται στον όρο ότι η Κύπρος θα εφαρμόσει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γ.Χ.