You are here

ΕΕ: Την επόμενη εβδομάδα οι αξιολογήσεις σχεδίων ανάκαμψης

08/06/2021 16:18

H Koμισιόν θα δημοσιεύσει την επόμενη εβδομάδα τις πρώτες αξιολογήσεις εθνικών σχεδίων ανάκαμψης κρατών μελών της ΕΕ, ανακοίνωσε από το βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η ολομέλεια επέστρεψε (μερικώς καθώς συνεχίζει το υβριδικό σύστημα με ψηφιακές συνδέσεις μελών) στο Στρασβούργο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020.

Συγκεκριμένα, σε ειδική συζήτηση ολομέλειας που διεξήχθη η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι με το Next Generation EU "πρόκειται να μεταμορφώσουμε την ήπειρό μας για τις επόμενες δεκαετίες". Όπως είπε "η Πράσινη Συμφωνία, η οποία θα είναι πραγματικότητα, και θα αποτελέσει το ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό σχέδιο της κοινωνίας μας και αξίζει 750 δισεκατομμύρια ευρώ, όντας το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης που έχει εφαρμοστεί στην Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ".

"Είναι μια ανάκαμψη που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα και για το μέλλον, επειδή συνειδητοποιήσαμε σε αυτήν τη θεμελιώδη παγκόσμια κρίση ότι δεν πρέπει να αγκιστρωθούμε στα παλιά πρότυπα. Δεν χωριστήκαμε σε Βόρειους Ευρωπαίους, Νότιους Ευρωπαίους, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της λιτότητας ή τους  φίλους της συνοχής. Τώρα, αυτή τη φορά συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ένας και μοναδικός στόχος που έχει σημασία. Και αυτό είναι για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, και ήδη την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα αρχίσει να εγκρίνει πράγματι τα εθνικά σχέδια τα οποία θα τεθούν στη συνέχεια στη διάθεση του Συμβουλίου. Αυτό είναι ένα επίτευγμα ορόσημο από τη συμφωνία για το NextGenEU στην τετραήμερη σύνοδο κορυφής μας τον περασμένο Ιούλιο, στην έγκριση των πρώτων σχεδίων. Μας πήρε λιγότερο από ένα χρόνο", τόνισε η Πρόεδρος.

"Και σήμερα θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους το έκαναν αυτό δυνατό. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποστήριξή σας και τα 27 κράτη μέλη γα την τεράστια δουλειά που έχουν θέσει στα σχέδιά τους και επίσης, περισσότερους από 300 συναδέλφους στην Κομισιόν, που εργάζονται για αυτά τα σχέδια, μέρα και νύχτα, μαζί με εθνικούς ομολόγους τους, και μαζί σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", επεσήμανε.

"Η ανάκαμψή μας πρόκειται να ξεκινήσει. Τα σχέδια δείχνουν τον δρόμο, τα χρήματα θα αρχίσουν να ρέουν τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τώρα έχουμε λάβει 23 εθνικά σχέδια. Αυτά τα σχέδια στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα. Οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι για νέα αρχή. Οι πολίτες μας είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν ένα πιο βιώσιμο, πιο ψηφιακό και πιο ανθεκτικό μέλλον. Και αυτό είναι ακριβώς το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε", κατέληξε.

"Θα δείτε ότι τα εθνικά σχέδια μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον της Ευρώπης. Αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές προκλήσεις πιο ολοκληρωμένα από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα ενισχύσουν τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και την ένταξη, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα καταστήσουν τα δημόσια οικονομικά και τα φορολογικά συστήματα πιο βιώσιμα, η ενίσχυση της διακυβέρνησης θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ειδικά για τις ΜΜΕ και την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης οι οικονομίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα", τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.