You are here

Ένεση δισεκατομμυρίων από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

08/08/2022 17:07

Δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύει στις αγορές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να θωρακίσει τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης από τις δράσεις της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκλήρωσε τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος το Μάρτιο, αλλά επικεντρώνει τις επανεπενδύσεις ωρίμανσης στα πιο εύθραυστα οικονομικά μέλη του μπλοκ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times με βάση τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, η ΕΚΤ διοχέτευσε €17 δισ. στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ επέτρεψε στο χαρτοφυλάκιο γερμανικού, ολλανδικού και γαλλικού χρέους να μειωθεί κατά €18 δισ.

Όπως τονίζεται, οι επανεπενδύσεις υπογραμμίζουν την προθυμία της ΕΚΤ να στηρίξει χώρες όπως η Ιταλία και να αποτρέψει την κατάρρευση του χρέους της ευρωζώνης καθώς αποσύρει τη διευκολυντική νομισματική πολιτική που στήριξε το μπλοκ από την κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία.

Τον Ιούλιο η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011, κατά 50 μονάδες βάσης έλαβε το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα..

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και, σε κάθε περίπτωση, για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση συνθηκών άφθονης ρευστότητας και της ενδεδειγμένης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Τα ποσά από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP επανεπενδύονται με ευελιξία καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επενδυτές της ΕΚΤ ανησυχούν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των ισχυρότερων και πιο αδύναμων οικονομιών της περιοχής — τον λεγόμενο κίνδυνο κατακερματισμού.

Γ.Χ.