You are here

Επαφές Κ. Πετρίδη στις Βρυξέλλες

21/01/2020 21:40

Σειρά σημαντικών επαφών σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του επόμενου Πολυετούς Προϋπολογισμού της ΕΕ με τους αρμόδιους Επιτρόπους και στόχο την εξασφάλιση ικανοποιητικών κονδυλίων προς την Κύπρο, διεξήγαγε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο περιθώριο των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως συναντά διμερώς την Επίτροπο Συνοχής, Ελίζα Φερέιρα, και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021- 2027), επιδιώκοντας τη διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα και επισημαίνει ότι έμφαση θα δοθεί στο να λάβει η Κύπρος ικανοποιητικούς πόρους για τις Πολιτικές Συνοχής και Γεωργίας, αλλά και τους τομείς της έρευνας - καινοτομίας, και μετανάστευσης.

"Επιδίωξή μας είναι το μέγεθος του ΠΔΠ να διατηρηθεί σε συγκρίσιμα επίπεδα με την τρέχουσα περίοδο.  Έμφαση δίδεται στην ανάγκη να δοθούν ικανοποιητικοί πόροι στην Κύπρο για τις Πολιτικές Συνοχής και Γεωργίας. Πολύ σημαντικό στοιχείο για την Κύπρο, αποτελεί επίσης και το ύψος των δαπανών στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, αλλά και της μετανάστευσης", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κύκλος των σχετικών επαφών του στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται με συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Μάρτιν Φερβέι.

Κατά το Συμβούλιο ECOFIN που ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη, το πρώτο επί Κροατικής Προεδρίας, o κ. Πετρίδης αντάλλαξε απόψεις "για τις φορολογικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση" . Ο Υπουργός σημειώνει ότι στο ίδιο Συμβούλιο η Κομισιόν παρουσίασε και τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EGDIP).

Χθες, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Υπουργός παρείχε στους ομολόγους του και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης, τη διαβεβαίωση ότι η συνετή δημοσιονομική πολιτική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η πολιτική για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα συνεχιστούν.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση, ο Υπουργός: "στην πρώτη συμμετοχή μου στη συνεδρίαση του Eurogroup χθες στις Βρυξέλλες, είχα την ευκαιρία να διαβεβαιώσω τους συναδέλφους και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων για τους τρεις πυλώνες των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης: τη διατήρηση της συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής και της περαιτέρω μείωσης του δημοσίου χρέους, τη μείωση των ΜΕΔ, και τη συνέχιση και ολοκλήρωση της σειράς μεταρρυθμίσεων που έχουμε τροχοδρομήσει".

Ο Υπουργός συζήτησε μάλιστα λεπτομερώς την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε συνάντηση γνωριμίας προ της έναρξης των εργασιών του  Συμβουλίου.
 
Σημειώνεται τέλος, ότι χθες, ο Υπουργός συναντήθηκε διμερώς και με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, με την οποία αντάλλαξε απόψεις "για τις κύριες ευρωπαϊκές πολιτικές, ιδιαίτερα αυτές που ενδιαφέρουν ή αφορούν περισσότερο την Κύπρο", αλλά και με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με τον οποίο συμφώνησε να έχει "ανοικτό διάλογο και συντονισμό για όλα τα θέματα του Eurogroup και του ECOFIN, ιδιαίτερα όταν αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα".