You are here

Γ. Κατσουρίδης: «Μυωπικό» κούρεμα δισεκατομμυρίων από ΕΕ

30/07/2020 07:19

Η συμφωνία των αρχηγών κρατών της ΕΕ για το ταμείο ανάκαμψης επιτεύχθηκε με κούρεμα δεκάδων δισεκατομμυρίων από νευραλγικούς και σημαντικούς τομείς κοινωνικής πολιτικής, καθώς επικράτησε η «μυωπική» προσέγγιση βορείων χωρών για τη μορφή της βοήθειας στο νότο, υποστηρίζει ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διακυβέρνησης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Γιάννος Κατσουρίδης.

Σε blog που δημοσιεύεται στη StockWatch, ο κ. Κατσουρίδης αναφέρει ότι το συνολικό ποσό με το οποίο προικοδότησαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ ανέρχεται σε €1.8 τρισ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα €750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για το οποίο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των λεγόμενων φειδωλών χωρών του Βορρά και των χωρών του Νότου.  

Όπως επισημαίνει, η «αρχική πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεπε €7.7 δισ. για την υγεία (Health EU), ένα πρόγραμμα βασικά για ενίσχυση των υποδομών υγείας μετά και την εμπειρία της πανδημίας του COVID-19. Το κονδύλι αυτό μηδενίστηκε! Προέβλεπε επίσης €26 δισ. για στήριξη επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία και τα οποία επίσης εξαφανίστηκαν. Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά στην κλιματική αλλαγή, από τα €30 δισ. που προβλέπονταν στην αρχική πρόταση έμεινε με €10 δισ. Το κονδύλι για την αγροτική ανάπτυξη ήταν αρχικά €15 δισ. και το οποίο ψαλιδίστηκε στο μισό. Το πρόγραμμα Invest EU που αποτελεί το βασικό εργαλείο της ΕΕ για επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε από €30.3 δισ. σε €5.6 δισ. Και όλα αυτά για να διασωθούν οι επιστροφές σε ορισμένες από τις μεγάλες χώρες του Βορρά».

Ένα από τα πιο αρνητικά στοιχεία στο Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει, αφορά στην ερευνητική κοινότητα και είναι το σημαντικό «κούρεμα» του προγράμματος Horizon 2020, της ναυαρχίδας της ΕΕ για την έρευνα και καινοτομία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αν και ανέρχεται στα €81 δισ. στα πλαίσια του νέου ΠΔΠ, το ποσό αυτό είναι κατά €5 δισ. λιγότερα από αυτά που πρότεινε η Κομισιόν τον περασμένο Μάιο, ενώ «κουρεμένο» κατά €8.5 δισ. βρέθηκε και το ποσό για το πρόγραμμα αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση της Κομισιόν ήταν €13.5 δισ. από τα οποία εγκρίθηκαν τελικά μόνο €5 δισ., αναγκάζοντας τον Kurt Deketelaere, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Πανεπιστημίων να σημειώσει: «Αυτός είναι ένας πολύ μυωπικός προϋπολογισμός για την έρευνα και την καινοτομία κάτι για το οποίο η ΕΕ θα μετανιώσει στο μέλλον».

Προσθέτει ότι πέραν των περικοπών που έγιναν, η πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι και την τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, καταδεικνύει επίσης τη «μυωπική» προσέγγιση των κυρίαρχων δυνάμεων στην ΕΕ ως προς τη φύση της βοήθειας προς τις πληγείσες χώρες, αλλά και την ευρύτερη αντίληψη για την ΕΕ και τις βασικές αρχές που διέπουν την λειτουργία της.

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των €2.7 δισ.». Το ποσό των €1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε την Τρίτη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Κύπρος θα καταθέσει το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Της Γεωργίας Χαννή