You are here

Ιστορική μέρα η σημερινή, εκταμίευση €85 εκατ. από ΕΕ

02/12/2022 11:28

Ιδιαίτερη και ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή μέρα για την Κύπρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου καθώς εκταμιεύεται η 1η δόση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η εκταμίευση των €85 εκατ. αποτελεί προϊόν εντατικής εργασίας και διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τη Βουλή, τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΕ, είπε ο ΠτΔ από το βήμα του ΘΟΚ.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος το Σεπτέμβριο του 2021 έλαβε €157 εκατ. ως προχρηματοδότηση.

Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό, είπε ο πρόεδρος, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την χώρα σε 5 σημαντικούς πυλώνες: τη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία, τη ταχεία μετάβαση στην πράσινη οικονομία, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, το ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και κοινωνική προστασία, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με την μελέτη οικονομικού αντικτύπου για το σχέδιο αναμένεται επιπλέον 7% στο ΑΕΠ, πρόσθεσε, ενώ συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του σχεδίου ανάκαμψης και του ταμείου πολιτικής συνοχής και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις ο οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται σε €4,4 δισ.

Θα δημιουργηθούν, πρόσθεσε 11 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους και την ΕΕ για το αποτέλεσμα της εκταμίευσης, απευθύνοντας έκκληση προς τη Βουλή για την ψήφιση των υπόλοιπων νομοσχεδίων που επηρεάζουν τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο είναι η ευκαιρία να αλλάξει η πορεία της Κύπρου, πρόσθεσε και να διασφαλιστούν οι νέες γενιές, τονίζοντας τα οφέλη από τη ψήφιση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των επενδυτικών δράσεων.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κρίση εξελίχθηκε σε ευκαιρία, με την εκπλήρωση των 14 οροσήμων και τη χώρα να είναι έτοιμη για την 2η αίτηση πληρωμής.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στην επίτευξη των όσων προαπαιτούνται για τη 2η αίτηση πληρωμής για ποσό ύψους €85 εκατ.: 7 μεταρρυθμίσεις και 11 επενδύσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, ανέφερε ο πρόεδρος.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία πως με αποφασιστικότητα, σωστό προγραμματισμό, συνέπεια, αλλά και τη συνεργασία της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας και των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί και πάλι η έγκαιρη υλοποίηση και αυτών των στόχων και οροσήμων. Για την Κύπρο του αύριο, τη νέα εκδοχή της χώρας. Αυτό είναι και το κληροδότημα μας σε αυτούς που θα μας διαδεχθούν», κατέληξε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι το όραμα του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας γίνεται πραγματικότητα με την απτή εφαρμογή του.

Είπε, ότι το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές επενδύσεις και θα διευρύνει σημαντικά την παραγωγική βάση της κυπριακής οικονομίας, δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ακόμη, η οικονομία θα καταστεί βιώσιμη και ανθεκτική σε κρίσεις με οικονομικές επιπτώσεις, όπως η πανδημία.

Η επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα νέα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και το σχέδιο δράσης για προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μεταρρυθμίσεις που συμβάλουν στον στόχο της ΕΕ για επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και του μετασχηματισμού της χώρας.

Μιλώντας για το ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ηλεκτρονικές δεξιότητες ανοίγει τον δρόμο για την ψηφιακή Κύπρο.

Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου έκανε αναφορά στο έργο της ΕΕ για τη διαχείριση της πανδημίας όσον αφορά τα προγράμματα εμβολιασμού και την οικονομία, ενεργοποιώντας μηχανισμούς για αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, προστασία της απασχόλησης, χαλάρωση του πλαισίου δημοσιονομικών κανόνων και κρατικών εγγυήσεων και υλοποίηση νέων δικτύων προστασίας της οικονομίας.

Αποκορύφωμα, τόνισε, είναι η παρουσίαση του πακέτου NextGeneration EU με κόστος 800 δισ., το οποίο «εκτόξευσε» τον προϋπολογισμό σε €2,0 τρισ.

Μέσω του πακέτου η Κύπρος λαμβάνει στήριξη για ενίσχυση του ΓΕΣΥ, ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό, πρόσθεσε.

Δεν ήταν εύκολος ο δρόμος

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι το σχέδιο, οι μεταρρυθμίσεις και η υλοποίηση τους δεν ήταν εύκολα ξεκαθαρίζοντας, ότι πλέον μπαίνουμε στη δύσκολη εποχή της πράσινης μετάβασης.

Το 41% είναι καθοριστικό ποσοστό για την πράσινη μετάβαση είπε, όπως και το 23% για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο, αποτελείται από 133 μέτρα εκ των οποίων 58 μεταρρυθμίσεις και 75 επενδύσεις, με 271 ορόσημα.

Το σχέδιο ανάκαμψης ξεκίνησε το δρόμο του από το Μάιο του 2021 με την υποβολή του αιτήματος να γίνεται τον Ιούλιο του 2022 και εν τέλει η εκταμίευση να εγκρίνεται το Νοέμβριο 2022.

Ο υπουργός ακόμη τόνισε, τη σημαντική θεσμοθετημένη διαδικασία που ακολουθήθηκε για να φτάσει η Κύπρος στην πρώτη εκταμίευση, εξηγώντας ότι μέχρι και τη διαδικασία έγκρισης οι έλεγχοι και οι διαδικασίες ήταν επίπονοι.

Αναφερόμενος στην αίτηση της 2ης πληρωμής για την χώρα, ο υπουργός είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι το τέλος του 2022, ενώ εκκρεμούν 4 ορόσημα από τα 18 για την επίτευξη της.

Η Κύπρος αναμένεται να λαμβάνει πληρωμές νοουμένου ότι ολοκληρώνονται τα ορόσημα μέχρι και το τέλος του 2026, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός οροσήμων και στόχων είναι 48 και εμπίπτουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω των αυξήσεων κόστους στα κατασκευαστικά έργα, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι περιορισμένοι πόροι, οι πολιτικές προκλήσεις και η ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας.

Της Μαρίας Κυριακίδου