You are here

Ιστορικό ψηλό για οικονομικό κλίμα ΕΕ

29/07/2021 12:31

Σε ιστορικό ψηλό ανέβηκε τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη και ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η γενική διεύθυνση οικονομικών της Κομισιόν τα οποία παρουσιάζονται και στο StatWatch.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τoν Ιούλιο του 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) αυξήθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα τόσο στην ΕΕ (+0,9 μονάδες) όσο και στη ζώνη του ευρώ (+1,1).

Το τρέχον επίπεδο (118,0 στην ΕΕ, 119,0 στη ζώνη του ευρώ) είναι το πιο ψηλό ιστορικά (δηλαδή από το 1985).

Σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες, η τελευταία βελτίωση ήταν πολύ ασθενέστερη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο δείκτης πλησιάζει στο αποκορύφωμα του.

Ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) παρέμεινε σταθερός, στις 111,6 μονάδες (ΕΕ) / 111,7 μονάδες (ζώνη ευρώ), πολύ πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία.

Στην ΕΕ, η αύξηση του ESI τον Ιούλιο οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, ενώ η εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε στις κατασκευές και στους καταναλωτές και παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη στο λιανικό εμπόριο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, το ESI σημείωσε απότομη άνοδο στη Γαλλία (+4,0) και σε μικρότερο βαθμό, στην Ιταλία (+1,7) και στην Ισπανία (+1,7). 

Το κλίμα στη Γερμανία (+0,3) και τις Κάτω Χώρες (-0,3) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, ενώ επιδεινώθηκε ελαφρώς στην Πολωνία (-0,7).

Στην Κύπρο ο δείκτης επιδεινώθηκε στις 102 μονάδες από 105 μονάδες τον Ιούνιο.

Της Γεωργίας Χαννή