You are here

Κομισιόν: Τουρισμός και εντάσεις ρίχνουν την οικονομία

10/07/2019 12:31

Μεγάλη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας προβλέπει για φέτος και τον επόμενο χρόνο η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις τριμηνιαίες καλοκαιρινές οικονομικές προβλέψεις, που υιοθέτησε το Κολέγιο και παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, για το 2019 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 2,9% και 2,6% για το 2020.

Στις εαρινές της προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο, η Κομισιόν ανέμενε ρυθμό 3,1% το 2019 και 2,7% για το 2020.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί, «το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου επεκτάθηκε κατά 3,9% με στέρεο τρόπο το 2018, λόγω της ισχυρής εγχώριας κατανάλωσης και της ευνοϊκής εξωτερικής ζήτησης για τις κυπριακές εξαγωγές». Όμως «η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 3,4% (σε ετήσια βάση), αντανακλώντας κυρίως τις ασθενέστερες εξαγωγές». Ταυτόχρονα, «η εμπιστοσύνη των καταναλωτών επιδεινώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019» και η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων σταθεροποιήθηκε, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονη τους επόμενους μήνες», αναφέρει το κεφάλαιο για την Κύπρο. 

«Ωστόσο», συνεχίζει, «η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική, δεδομένων των θετικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας». Συγκεκριμένα καταγράφει ότι «το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6,5% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο σε οκτώ χρόνια» και «οι δημόσιες δαπάνες προβλέπεται επίσης να παράσχουν στήριξη».

Η Κομισιόν καταγράφει ακόμη ότι «οι επενδύσεις σημείωσαν υγιή ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και ο τραπεζικός δανεισμός σε εγχώριες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι σταθερός». «Ωστόσο», συνεχίζει, «ένας από τους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας - ο τουρισμός - δείχνει σημεία αδυναμίας».

Συγκεκριμένα: «Οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 1,1% τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018» και «αυτή η διακοπή σε μια μακρά ανοδική τάση αντικατοπτρίζει εν μέρει την πτώχευση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών που εξυπηρετούν την Κύπρο, καθώς και την επιβράδυνση της ζήτησης στον τουρισμό», ωστόσο, «τα έσοδα από τον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο επίσης εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, πιθανώς λόγω του έντονου ανταγωνισμού».

Τέλος, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ παραμένει χαμηλός. Η Κομισιόν αναφέρει ότι «μετά από μια πιο έντονη άνοδο τον Ιανουάριο, όταν έπεσε κατά 2% σε ετήσια βάση, ο Εν. ΔΤΚ παρουσίασε διακυμάνσεις γύρω στο 1% την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου και στη συνέχεια υποχώρησε το Μάιο». Ο κύριος παράγοντας για αυτό ήταν οι τιμές των μη ενεργειακών αγαθών, οι οποίες συνέχισαν να μειώνονται σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συμβολή των περισσότερων άλλων στοιχείων του ΕνΔΤΚ, αντιθέτως, ήταν θετική, σημειώνεται.

Η ανάπτυξη επισκιάζεται από εξωτερικούς παράγοντες

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη για έβδομο συνεχόμενο έτος το 2019, καθώς αναμένεται επέκταση των οικονομιών όλων των κρατών μελών. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που οφείλεται σε ορισμένους προσωρινούς παράγοντες, όπως οι ήπιες χειμερινές συνθήκες και η ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Επίσης, επωφελήθηκε από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, χάρη στα οποία τονώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε διάφορα κράτη μέλη.

Ωστόσο, τονίζεται, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία επισκιάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας. Οι παράγοντες αυτοί εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό τομέα, τον πλέον εκτεθειμένο στο διεθνές εμπόριο, και προβλέπεται να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους.

Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη για αύξηση 1,2 % του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το 2019 παραμένει αμετάβλητη, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 έχει μειωθεί ελαφρά σε 1,4 %, βάσει του πιο συγκρατημένου ρυθμού που αναμένεται κατά το υπόλοιπο του έτους (εαρινές προβλέψεις: 1,5 %). Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της ΕΕ παραμένουν αμετάβλητες στο 1,4% το 2019 και στο 1,6% το 2020.

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε σχετικά: «Όλες οι οικονομίες της ΕΕ αναμένεται να μεγεθυνθούν φέτος και την επόμενη χρονιά, μολονότι η έντονη ανάπτυξη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με την επιβράδυνση που παρατηρείται στη Γερμανία και την Ιταλία. Η ανθεκτικότητα των οικονομιών μας δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, που οφείλεται στις εμπορικές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα. Στο εσωτερικό, το ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να επεκτείνεται σε ένα δύσκολο παγκόσμιο πλαίσιο. Όλες οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, τόσο το 2019 όσο και το 2020, με την ισχυρή αγορά εργασίας να στηρίζει τη ζήτηση. Δεδομένων των πολυάριθμων κινδύνων για τις προοπτικές, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας και της ζώνης του ευρώ συνολικά».