You are here

Κόβουν τις μισές επενδύσεις και το προσωπικό

03/12/2020 17:56

Μεγάλος είναι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις επενδύσεις των εταιρειών στην Κύπρο, σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση της Έρευνας Επενδύσεων (EIB Investment Survey) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 51% των εταιρειών που είχαν επενδυτικά σχέδια για το τρέχον οικονομικό έτος κάνουν λιγότερες επενδύσεις από ό,τι είχαν προγραμματίσει. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 45%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου τρεις στις δέκα (29%) επιχειρήσεις, με επενδυτικά σχέδια για το τρέχον οικονομικό έτος, σχεδίαζαν να εγκαταλείψουν ή να καθυστερήσουν, τουλάχιστον, μερικές από τις επενδύσεις τους ως αποτέλεσμα του COVID19 (58%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδύσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν 34% πιο κάτω από τα προ κορωνοϊού επίπεδα, τέλος του 2019.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος παραμένει χαμηλά στον επενδυτικό κύκλο. Σε σύγκριση με την έρευνα του 2019, περισσότερες εταιρείες επρόκειτο να μειώσουν παρά να αυξήσουν τις επενδύσεις τους εντός του 2020.

Μείωση προσωπικού

Είναι επίσης σημαντικό ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις (21%) σχεδιάζει ή έχει εφαρμόσει μόνιμη μείωση του προσωπικού της. Αυτό αυξάνεται σχεδόν σε μία στις τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (35%).

Καινοτομία / ψηφιοποίηση

Περίπου το 1/3 όλων των επιχειρήσεων (33%) υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν ή εισήγαγαν νέα προϊόντα, διαδικασίες ή υπηρεσίες ως μέρος των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων. Αυτό περιλαμβάνει ένα 15% των εταιρειών οι οποίες εισήγαγαν καινοτομίες στη χώρα ή στην παγκόσμια αγορά.

Επενδυτικό κενό στην Ευρώπη

Στην ΕΕ, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να διεξάγεται η έρευνα, οι επενδυτικές προσδοκίες εμφανίζονται ως υπερβολικά αρνητικές, με περισσότερες εταιρείες να έχουν αρνητική παρά θετική επενδυτική προοπτική. Επιπλέον, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις της ΕΕ (45%) δηλώνουν ότι ο κορωνοϊός είχε αρνητικό αντίκτυπο στα επενδυτικά τους σχέδια.

Της Γεωργίας Χαννή