You are here

Μ. Κεραυνός: Με στήριξη ΕΤΕπ η πράσινη μετάβαση

02/06/2023 14:48

Σύντομα αναμένεται τεχνική αποστολή στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για στήριξη της προσπάθειας της Κύπρου για πράσινη μετάβαση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της  ΕΤΕπ  Werner Hoyer.

Τόνισε, ότι «η πράσινη μετάβαση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυπριακή Δημοκρατία και η επιτάχυνση αυτής της πορείας είναι απαραίτητη για την οικονομία. Σε αυτή την προσπάθεια ο πρόεδρος Hoyer με έχει διαβεβαιώσει ότι η ΕΤΕπ, η οποία αποκαλείται και η κλιματική Τράπεζα της Ευρώπης θα είναι δίπλα μας όχι μόνο με την παραχώρηση δανείων αλλά και αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη και εμπειρίες που διαθέτει το προσωπικό της.

Ο κ. Κεραυνός, ανέφερε επίσης ότι «η πολύτιμη υποστήριξη της Τράπεζας στις προσπάθειες της κυβέρνησής μας για ανάπτυξη σε πολύ κρίσιμες περιόδους της ιστορίας μας όπως αυτή που διανύουμε, εκτιμάται πάντα. Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε τη μέχρι σήμερα συνεργασία της Κύπρου με την Τράπεζα και εξετάσαμε την επέκταση αυτής της συνεργασίας στο άμεσο μέλλον».

Εξέφρασε ικανοποίηση διότι όπως επεσήμανε τα κυριότερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο είτε χρηματοδοτούνται (Πανεπιστημιούπολη, δρόμοι, αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ και των δήμων, υποδομές για το φυσικό αέριο), είτε πρόκειται να εγκριθούν για χρηματοδότηση (Μουσείο, Αποχετευτικά έργα, Φοιτητικές εστίες του ΤΕΠΑΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου, το νέο κρατικό Χημείο).

Στήριξη €250 εκατ. στην Κύπρο το 2022

Ο πρόεδρος ΕΤΕπ Werner Hoyer, ανέφερε ότι «η Κύπρος παραμένει ο μεγαλύτερος δικαιούχος στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην EE.

Όσον αφορά τη στήριξη που έλαβε η Κύπρος τον περασμένο χρόνο είπε ότι «η ΕΤΕπ διέθεσε το περασμένο έτος για επενδύσεις προτεραιότητας συνολικά €250 εκατ. και ότι η έκθεση της τράπεζας μέχρι σήμερα ανέρχεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Παρείχε επίσης €100 εκατ.  στοχευμένη χρηματοδότηση για τη στήριξη των ΜμΕ και για το Κυπριακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Ανέδειξε επίσης τη διάθεση €150 εκατ. για έργα αστικής ανάπλασης σε όλη την Κύπρο, που όχι μόνο καθιστούν τις κοινότητες πιο πράσινες, αλλά και ενισχύουν την οικονομία και βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων και τα οποία συνοδεύτηκαν από μια σημαντική τεχνική συμβουλευτική αποστολή που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΤΕπ για να διευκολύνει την υλοποίηση και να βοηθήσει στον προσδιορισμό μελλοντικών πράσινων επενδύσεων.

Ο κ. Hoyer, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, διότι η ΕΤΕπ είναι μια τράπεζα που διοικείται κυρίως από μηχανικούς και επιστήμονες, γεγονός που της επιτρέπει να προσφέρει ουσιαστική τεχνική υποστήριξη.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους μετόχους της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής Δημοκρατίας, για την υποστήριξή τους μέσω της οποίας η ΕΤΕπ μπόρεσε να εγκρίνει και να εκταμιεύσει €1,7 δις. χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι άλλα €500 εκατ. θα εκταμιευθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Χόγιερ, η ΕΤΕΠ στηρίζει και τις χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συνεργαζόμενη με τις εθνικές και τοπικές αρχές για τη διάθεση χρηματοδοτικής και τεχνικής βοήθειας σε αυτές τις χώρες και περιοχές, προσθέτοντας ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει επενδύσεις στην Κύπρο που θα συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων των οικονομικών σοκ που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Είπε επίσης, ότι η ΕΕ έχει πλήρη επίγνωση της τεράστιας συμβολής της Κύπρου στην επίλυση των ανθρωπιστικών ζητημάτων που συνοδεύουν τις τεράστιες προσφυγικές ροές, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα σε σύγκριση ή σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ίσως ο υψηλότερος στην ΕΕ και αποτελεί τεράστιο βάρος για την οικονομία, τη χώρα και την κοινωνία και αυτό είναι ιδιαίτερα σεβαστό.

«Αυτό σημαίνει για εμάς ως χρηματοδότης ότι πρέπει να επικεντρωθούμε όχι μόνο στη διάσταση της πολιτικής ασφάλειας και στη στρατιωτική στήριξη των φίλων μας στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, διασφαλίζοντας ότι η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Το σημείο αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για μια τράπεζα που δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών (νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι κ.λπ.) και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΤΕΠ.

Της Ηρώς Ευθυμίου