You are here

Με θετικό μάτι βλέπουν το ευρώ οι Κύπριοι

02/12/2022 16:35

Ποσοστό 59% των Κυπρίων που συμμετείχαν στο Ευρωβαρόμετρο για την ισχυρή δημόσια υποστήριξη για το ευρώ, την διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και SURE, θεωρεί ότι το ευρώ είναι κάτι καλό για την Κύπρο.

Αντίθετα, ποσοστό 29% απάντησε πως το νόμισμα δεν ήταν καλό για τη χώρα και ποσοστό 9% δήλωσε αναποφάσιστο.

Σε ερώτηση εάν το ευρώ είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 77% απάντησε πως ναι και 15% πως όχι, με το 5% να είναι αναποφάσιστο.

Αναφορικά με τα κέρματα και χαρτονομίσματα του ευρώ σε σχέση με την διαχείριση τους στις πληρωμές, το 90% είπε ότι είναι πολύ εύκολη, το 10% σχετικά εύκολη και το 6% σχετικά δύσκολη.

Το 58% των Κυπρίων συνεντευξιαζόμενων δήλωσε υπέρ της κατάργησης των 1 και 2 σεντ στην ευρωζώνη και της στρογγυλοποίησης προς τα πάνω ή κάτω του συνολικού ποσού σε καταστήματα. Το 38% τάχθηκε κατά της κατάργησης και της στρογγυλοποίησης.

Ποσοστό 54% θεωρεί ότι το ευρώ έχει διευκολύνει τα ταξίδια και τα καθιστά λιγότερο ακριβά, ενώ το 36% απάντησε αρνητικά και το 10% δεν γνωρίζω.

Το 53% απάντησε πως το ευρώ μείωσε τις τραπεζικές χρεώσεις σε ταξίδια προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 26% απάντησε πως όχι και το 21% δεν γνωρίζω.

Ποσοστό 81% ανέφεραν ότι το ευρώ τους διευκόλυνε στη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ για το 8% όχι. Το 11% απάντησε δεν γνωρίζω.

Σε ερώτηση εάν το ευρώ καθιστά τη διαδικασία σύγκρισης τιμών προϊόντων και αγοράς μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών της ΕΕ ευκολότερη, το 85% απάντησε ναι, το 8% απάντησε όχι και δεν γνωρίζω, αντιστοίχως.

Αναφορικά με τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, μόλις το 13% θεωρεί ότι ο συντονισμός μεταξύ των κρατών είναι ιδανικός, ενώ το 67% θεωρεί ότι πρέπει να είναι λιγότερος. Ο συντονισμός των κρατών μελών, όπως σημειώνεται αφορά δημοσιονομικές πολιτικές μεταξύ άλλων.

Σε σχέση με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άλλες τομεακές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης και απασχόλησης, το 64% θεωρεί σημαντική την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της απασχόλησης και το 72% στον τομέα της υγείας.

Ποσοστό 61% θεωρεί σημαντικές την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, το 54% στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το 55% στην διαμόρφωση της αγοράς, όπως οι τηλεπικοινωνίες και ο ηλεκτρισμός.

Το 55% θεωρεί σημαντική την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στη φορολογία, ενώ για το εκπαιδευτικό σύστημα το 74% θεωρεί ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά την οικονομική στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 76% θεωρεί ότι η στήριξη ήταν θετική και το 19% ότι ήταν αρνητική σχετικά με την δανειοδότηση στα κράτη μέλη για προστασία της απασχόλησης.

Σε σχέση με το σχέδιο ανάκαμψης ύψους €750 δισ. προς τα κράτη μέλη, με την προϋπόθεση να προχωρήσουν στην πράσινη μετάβαση, το ψηφιακό μετασχηματισμό και κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, το 79% το θεωρεί θετικό και το 13% αρνητικό στοιχείο.

Η έρευνα έγινε με 504 συνεντεύξεις, από τις 3 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2022.

Της Μαρίας Κυριακίδου