You are here

Πώς κατανέμονται ευρωπαϊκοί πόροι €968 εκατ.

13/01/2021 15:17

Δημόσιες επενδύσεις για έργα συνολικού ύψους €1,8 δισ. περιλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, προγραμματίζονται για την πλήρη απορρόφηση των €968 εκατ. που προγραμματίζεται να κατανεμηθούν στην Κύπρο για την επόμενη επταετία.

Τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027 παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση η κατανομή θα προέλθει κατά €467 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά €222 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), κατά €178 εκατ. από το Ταμείο Συνοχής και κατά €101 εκατ. από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσό που έχει κατανεμηθεί στην Κύπρο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, είπε ότι είναι, μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν, κατά 30% αυξημένο από την προηγούμενη, σημειώνοντας παράλληλα ότι την περασμένη επταετία η Κύπρος κατάφερε να έχει απορροφητικότητα 100% και η προσπάθεια θα είναι αυτό να επαναληφθεί.

Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ξεκαθάρισε ότι «για να εκταμιεύσει οτιδήποτε το κράτος πρέπει να είναι μέσω του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει άλλη οδός».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης έγινε αναφορά στον προγραμματισμό δημόσιων επενδύσεων ο οποίος έγινε κατόπιν διαβούλευσης με υπουργεία, υπηρεσίες, φορείς και οργανισμούς. Όπως σημειώνεται για τον προγραμματισμό λήφθηκε υπόψη η χρηματοδότηση για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κοινή Αλιευτική Πολιτική και Μετανάστευση).
Προστίθεται ότι ο προγραμματισμός έγινε με βάση τις ιεραρχημένες προτάσεις των υπουργείων και άλλων φορέων και λήφθηκαν υπόψη πέντε παράγοντες: η επιλεξιμότητα των έργων στη βάση σχετικών κανονισμών της ΕΕ, η τεκμηριωμένη αναγκαιότητά τους, οι ειδικές συστάσεις της Κομισιόν για την Κύπρο, η ωριμότητά των έργων και το ύψος των διαθέσιμων πόρων.

Η κατανομή των πόρων

Με βάση τον προγραμματισμό, €315 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται σχέδια €100 εκατ. για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, προγράμματα έρευνας και καινοτομίας ύψους €130 εκατ. και έργα ψηφιοποίησης ύψους €85 εκατ. στον δημόσιο τομέα.
Ποσό €728 εκατ. εκ των οποίων €167 εκατ. αφορούν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, προωθούνται για επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Άλλα €424 εκατ. αφορούν ενέργειες για μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, εκ των οποίων €144 εκατ. προορίζονται για θέματα απασχόλησης, €103 εκατ. για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και €177 εκατ. για θέματα κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης φτώχειας.

Ποσό €160 εκατ. προωθείται για επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών, αγροτικών και παράκτιων περιοχών, σκοπός για τον οποίο ετοιμάζονται στρατηγικές ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προϋπολογισμός €94 εκατ. αφορά αναβάθμιση οδικού δικτύου ορεινών περιοχών, ευφυή συστήματα μεταφορών και εγκατάσταση ηχοπετασμάτων σε αυτοκινητόδρομους.

Σε ότι αφορά την κατανομή πόρων, το μεγαλύτερο ποσοστό (42%) προορίζεται για ενέργειες στο πλαίσιο πολιτικής για μια πιο πράσινη Ευρώπη που αφορά την καθαρή ενέργεια, τους υδάτινους πόρους, τα απόβλητα και την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο ποσό αφορά υδατικά, αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα και ανέρχεται στα €195 εκατ.

Της Μαρίας Χαμπή