You are here

Πρόγραμμα Sure: €0,6 δισ. στην Κύπρο

27/09/2022 07:27

Το συνολικό ποσό των €603,8 εκατ. έχει λάβει η Κύπρος ως στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου SURE μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ενώ εξοικονόμησε €60 εκατ. σε τόκους.

Σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη χρήση του εργαλείου SURE, το SURE κατάφερε να αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας και να στηρίξει την ανάκαμψη το 2021.

Τα εθνικά μέτρα για την αγορά εργασίας που υποστηρίχθηκαν από το SURE προστάτευσαν αποτελεσματικά περίπου 1,5 εκατ. άτομα από την ανεργία το 2020.

Το SURE συνέβαλε επίσης στην αποτροπή της αύξησης των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας μεταξύ των κρατών μελών.

Τονίζεται ότι η προστασία της απασχόλησης ήταν ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης το 2021, η οποία ήταν ταχύτερη απ’ ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις.

Το SURE συνέβαλε στην επίτευξη αυτού του στόχου χρηματοδοτώντας προγράμματα που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν εργαζομένους και δεξιότητες και βοηθούν τους αυτοαπασχολούμενους να είναι έτοιμοι να επανέλθουν άμεσα στις δραστηριότητές τους, καθώς και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε και το Συμβούλιο χορήγησε χρηματοδοτική συνδρομή συνολικού ύψους €93,3 δισ. σε 19 κράτη μέλη, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί σχεδόν €92 δισ. Το SURE μπορεί ακόμη να παράσχει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους€ 6,2 δισ. στα κράτη μέλη.

Γ.Χ.