You are here

Προς έγκριση από την ΕΕ το Σχέδιο Ανάκαμψης €1.2 δισ.

18/06/2021 10:40

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) οδηγείται προς έγκριση με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που δίνει στις κυπριακές αρχές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τελική έγκριση αναμένεται να ανακοινωθεί προς τη Λευκωσία τον ερχόμενο Ιούλιο και με την παράλληλη ψήφιση του από τη βουλή, θα ξεκινήσουν σταδιακά οι εκταμιεύσεις από το ταμείο.

Μέσω του σχεδίου η Κύπρος θα αντλήσει ποσό ύψους €1,2 δισ. και όπως τόνισε ο ΠτΔ στο πλαίσιο της παρουσίασης του ΕΣΑΑ η Κύπρος θα απορροφήσει επιπρόσθετα πόρους της τάξης του €1,8 δισ. από συναφή ταμεία συνοχής της ΕΕ, ενώ €1.4 δισ. θα προκύψουν από το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η κυπριακή οικονομία, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το ποσό του €1,2 δισ., το €1,05 δισ. θα είναι χορηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ποσό €200 εκ. θα παραχωρηθεί στις κυπριακές αρχές ως χαμηλότοκο δάνειο.

«Οι εκτιμήσεις που διατυπώνει η Κομισιόν σε σχέση με το ΕΣΑΑ της Κύπρου είναι φιλόδοξο, λογικό και αν υλοποιηθεί θα φέρει τεράστια ανάπτυξη στη χώρα και στο λαό της» τόνισε στη StockWatch o Θεοδόσης Τσιόλας, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το ΕΣΑΑ περιλαμβάνει 134 στοχευμένα μέτρα, 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακά επενδυτικά έργα, σε πέντε άξονες πολιτικής και 13 ενότητες.

Όπως είχε αποκαλύψει η StockWatch από τις 29 περασμένου Απριλίου, οι Βρυξέλλες θέτουν ως προαπαιτούμενο για να αντληθούν όλα τα δάνεια από την Κομισιόν ύψους €1,2 δισ. να ψηφιστούν από τη βουλή οι τρείς βασικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν:

Στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, των δικαστηρίων και στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Κομισιόν πάντως έχει προειδοποιήσει όλα τα κράτη μέλη, ως προς την υλοποίηση της δέσμευσης τους για τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παγώσει τις πληρωμές, εάν ένα κράτος μέλος δεν ανταποκριθεί στο σχέδιο του, κυρίως λόγω του βάρους που έχει θέσει η ΕΕ για επίτευξη του ΕΣΑΑ» είχε δηλώσει πρόσφατα στους FT, ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν δεν στάθηκε μόνο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, αλλά προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω θέτοντας στο τραπέζι το «ευνοϊκό» φορολογικό σύστημα κάποιων χωρών – μελών, όπως είναι η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία. 

Οι Βρυξέλλες, με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει για το ΕΣΑΑ, θα δώσουν στις κυπριακές αρχές χρονικό περιθώριο δύο χρόνων (μέχρι το 2023) για να υλοποιήσει όλες τις προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις.

Επιπρόσθετα, η ΕΕ απαιτεί και «δευτερεύουσες» μεταρρυθμίσεις όπως είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού για να ενθαρρύνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μεταρρύθμιση του τομέα καυσαερίων.

Κάτω από το βάρος της πίεσης της ΕΕ σε σχέση με την ανάγκη υλοποίησης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, στις συναντήσεις που είχε με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, επέδωσε εμπεριστατωμένο σημείωμα για τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει στην κυπριακή οικονομία το σχέδιο ανάκαμψης, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται «εθνική και κοινωνική συνεννόηση».

Στις κατ’ ιδία συναντήσεις του με τους αρχηγούς εξέφρασε την παράκληση του όπως η νέα βουλή ψηφίσει το ΕΣΑΑ.

Ο υπουργός οικονομικών Κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «το σχέδιο ανάκαμψης στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία».

Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε το σχέδιο της προς την ΕΕ στις 4 περασμένου Μαΐου μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν. Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σημειώνεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής απορρόφησης των πόρων από το ΕΣΑΑ η Κύπρος θα αντλήσει τα δάνεια σε χρονικό ορίζοντα έξι ετών (2021 -2026).

Του Λεύκου Χρίστου