You are here

Προτιμούν το «μαστίγιο» οι Κύπριοι

31/01/2023 07:01

Την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων και στόχων, προκρίνει η πλειοψηφία των κυπρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης NextGenerationEU.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην ΕΕ (64%) συμφωνούν ότι οι εκταμιεύσεις από το ταμείο NextGenerationEU προς τα κράτη μέλη, πρέπει να προχωρούν υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που επέλεξαν την πιο πάνω δήλωση κυμαίνεται από 56% στη Λετονία και 57% στην Τσεχία, την Εσθονία και τη Σλοβακία και φτάνει μέχρι και το 76% στην Κύπρο και την Πορτογαλία και 78% στην Κροατία, που καταγράφουν τα ψηλότερα ποσοστά.

Οι μισοί δεν γνωρίζουν το εργαλείο ανάκαμψης της ΕΕ

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, ποσοστό 49% στην Κύπρο, όσο και το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ, δεν γνώριζαν ή θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Ανάκαμψης για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας τους από την πανδημία και τις προκλήσεις που ακολουθούν, ενώ περισσότεροι από δύο στους τρεις δεν είχαν δει, ακούσει ή διαβάσει οτιδήποτε για το εργαλείο ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία, NextGenerationEU.

Στην πλειοψηφία των κρατών μελών, η πιο συχνά αναφερόμενη πηγή πληροφόρησης για το πρόγραμμα NextGenerationEU είναι η τηλεόραση, αν και καταγράφονται μεγάλες διαφορές στο ποσοστό των ερωτηθέντων που επιλέγουν αυτό το κανάλι για την ενημέρωσή τους.

Τα ψηλότερα ποσοστά που επέλεξαν αυτή την απάντηση, παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (79%), τη Βουλγαρία (71%) και την Πορτογαλία (70%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (37%).

Από την άλλη, οι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα NextGenerationEU από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Μάλτα (62%), την Κύπρο (54%) και τη Λετονία (51%). Στα εναπομείναντα κράτη μέλη, το ποσοστό που επέλεξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυμαίνεται από 21% στην Ισπανία, μέχρι 49% στην Ελλάδα.

Υγεία, εργασία, περιβάλλον οι προτεραιότητες

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τόσο στην Κύπρο, όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ, συμφωνούν ότι είναι καλή προσέγγιση για την ΕΕ η παροχή οικονομικής βοήθειας ανάμεσα στα κράτη, με στόχο την ανάκαμψη από την πανδημία.

Σε ότι αφορά τους τομείς που πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα μέσω του σχεδίου, οι κύπριοι απάντησαν κατά 53% τον τομέα της υγείας, 46% της εργασίας και τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες και κατά 34% τον τομέα της ενέργειας, τα περιβαλλοντικά θέματα και την κλιματική αλλαγή. Τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στις προτιμήσεις του 57%, του 37% και του 48% των ευρωπαίων, αντίστοιχα.

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει το σχέδιο στις επόμενες γενιές, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Κύπρο θεωρούν ότι θα έχει λίγο έως πολύ αντίκτυπο, ενώ 62% αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, μόλις το 37% αναμένουν ότι το σχέδιο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην προσωπική ή την επαγγελματική τους κατάσταση.

Τα αντίστοιχα ποσοστά που καταγράφηκαν στην ΕΕ ήταν 66%, 61% και 35%.

Επιπρόσθετα, ποσοστό 68% των κυπρίων ερωτηθέντων έναντι 67% στην ΕΕ, εκτιμούν ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα επιβραδυνθεί από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ 43% των κυπρίων και 47% στην ΕΕ αναμένουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης θα συμβάλει στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, αποτίμησαν θετικά και το σχέδιο REPowerEU το οποίο αποσκοπεί στο να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών από τη Ρωσία.

Της Μαρίας Χαμπή