You are here

Στ. Ζένιος: «Δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής» η κατανομή ΕΕ στην Κύπρο

24/07/2020 06:48

Με το Ταμείο Ανασυγκρότησης που έχει συμφωνηθεί η ΕΕ πλέον τρέχει με δύο πόδια, σύμφωνα με τον καθηγητή χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Ζένιο, που σημειώνει όμως ότι η κατανομή που έλαβε η Κύπρος δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχής.

Με δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Ζένιος σημειώνει την ανάγκη κατάρτισης αποτελεσματικών προτάσεων για άντληση των κονδυλίων που παραχωρήθηκαν στην Κύπρο και εκφράζει παράλληλα προβληματισμό για την αποκοπή κονδυλίων από την έρευνα.

«Έχουμε από την μια τις δράσεις της ΕΚΤ που δραστηριοποιήθηκε πολύ ενεργά τόσο με την κρίση της ευρωζώνης, όσο και την άμεση αντίδραση για τον κορωνοϊό. Και από την άλλη τώρα έχουμε και ενεργό δημοσιονομική πολιτική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι μια πάρα πολύ θετική αποτίμηση, αποτελεί ιστορική εξέλιξη για την ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος του ταμείου και των ποσοστών δανείων και χορηγιών», σημειώνει στη StockWatch.

Σύμφωνα με τον κ. Ζένιο, είναι τεράστιας σημασίας η έκδοση ευρωομολόγων.

«Η ΕΕ έφθασε σε ένα σημείο που ήταν αναπόφευκτο, αλλά το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Αντί να γίνει κοινή ανάληψη χρέους για να ξεπληρώσουν παλαιά χρέη, το κάνουν για να αντιμετωπίσουν ένα κοινό σοκ, που όμως έχει πλήξει ασύμμετρα τους εταίρους». 

Επίσης, προσθέτει, οι χορηγίες θα δοθούν στην βάση συγκεκριμένων προτάσεων και με βάση κριτήρια «και εδώ οφείλουμε ως Κύπρος να προετοιμαστούμε με προσεκτικούς σχεδιασμούς. Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά κεφάλαια αν επικεντρωθούμε στην βελτίωση του περιβάλλοντος, στη δημόσια υγεία και στην έρευνα».

Σε αυτή την διαδικασία, επισημαίνει, η καγκελάριος Μέρκελ έχει αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη προς την ΕΕ και τη χώρα της, μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν.

«Η αυστηρή της θέση στην κρίση του 2011 της έδωσε πολιτικό κεφάλαιο το οποίο έχει αξιοποιήσει στο έπακρο. Η διαφοροποίηση της από τις παλαιότερες της θέσεις για λιτότητα επιβεβαιώνει αυτό που τονίζω για τη χώρα μας, ότι άλλο η κρίση του 2013 και άλλο η κρίση του 2020».

Αρνητικό στην τελική διευθέτηση είναι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία, και την έρευνα με το πρόγραμμα Horizon. Οι ηγέτες ενέκριναν σημαντικά χαμηλότερα ποσά από ότι είχε προτείνει η Κομισιόν.

«Νομίζω ότι για την Κύπρο η τελική κατανομή δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Ενώ η πρόταση της Κομισιόν ήταν για χορηγίες ύψους €1.5 δισ. προς την Κύπρο, η τελική κατανομή ήταν €1 δισ., μια περικοπή που φαίνεται βαθύτερη από ότι επέφεραν οι διαπραγματεύσεις στον συνολικό προϋπολογισμό», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή