You are here

Στα €120 εκατ. η πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

07/04/2021 16:29

Εντός του 2021, η Κύπρος θα λάβει ένα ποσό, ως προκαταβολή, ύψους περίπου €120 εκατ. για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Recovery and Resilience Facility – Next Generation EU) την περίοδο 2021 – 2026.

Κύπρος και Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την περίοδο συζητούν τις λεπτομέρειες των διαφόρων έργων και μεταρρυθμίσεων, που έχουν προταθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, συνολικού κόστους περίπου €1,2 δισ.

Συγκεκριμένα, αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει γίνει ήδη ένας πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος άρχισε από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν στάλθηκε το αρχικό κείμενο προτάσεων της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι κατά τον πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων εξετάστηκαν κυρίως τα σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να ενταχθούν στο κείμενο προτάσεων και «σήμερα διεξάγεται ένας δεύτερος κύκλος τεχνικών διαβουλεύσεων, όπου εξετάζονται πλέον οι λεπτομέρειες που αφορούν τον καθορισμό των στόχων (ποσότητες) και των οροσήμων που θα τεθούν και τα οποία έχει υψηλά στις προτεραιότητες της η Επιτροπή».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόλις εγκριθεί από την Κομισιόν το τελικό κείμενο προτάσεων, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου, η Κύπρος θα λάβει ένα ποσό, ως προκαταβολή, γύρω στα €120 εκατ.

Αναφορικά με τον τρόπο εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η πηγή του ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι δεν θα είναι η ίδια διαδικασία που ακολουθείται με τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ όπου πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο για να εκταμιευθεί το κονδύλι. Όπως είπε, στα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση ενός έργου ή μεταρρύθμισης που θα τύχει χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης τίθενται και ενδιάμεσοι στόχοι και ορόσημα που αν επιτευχθούν θα μπορεί η Κύπρος να λάβει το σχετικό κονδύλι, προτού ολοκληρωθεί το έργο.

Οι προτάσεις της Κύπρου χωρίζονται σε πέντε άξονες προτεραιοτήτων, που είναι η Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία – Μαθήματα από την Πανδημία, Επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας, Προς μια ψηφιακή εποχή και Αγορά εργασίας και η Εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι άξονες προτεραιότητας αποτελούνται από 14 – 15 Ενότητες (Components).

Στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, από το οποίο η Κύπρος μπορεί να αντλήσει για χρηματοδότηση έργων και μεταρρυθμίσεων συνολικό ποσό €968 εκατ., είναι η βιώσιμη ανάκαμψη.