You are here

Το τρίτο τρίμηνο εκταμίευση προκαταβολής Σχ. Ανάκαμψης

14/06/2021 22:03

Το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, αναφέροντας παράλληλα σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο τότε, σε σχέση με το βασικό σενάριο, το ΑΕΠ της χώρας θα είναι αυξημένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο κατά την πενταετία εφαρμογής του σχεδίου.
 
Σε ομιλία του στην διαδικτυακή συζήτηση της σειράς συζητήσεων Powered by με θέμα το «Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων», που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Oxygono και το Europe Direct Larnaca, ο κ. Παντελή τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που θα γίνουν μέσω του Σχεδίου υπολογίζεται ότι μεσοπρόθεσμα θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, ενώ σε σχέση με το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι από 10,6% που είναι σήμερα η συνεισφορά της παραγωγικότητας να αυξηθεί στο 23,5%, ενώ η απασχόληση θα αυξηθεί από το 13,2%, στο 29,3%.
 
Ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι αναμένεται ότι η επίσημη υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου της Κύπρου, με το οποίο κινητοποιούνται δημόσιοι πόροι €1,23 δισεκατομμύρια εκ των οποίων τα €230 εκατομμύρια αφορά την χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης δανείων, καθώς και η πρώτη εκταμίευση που αφορά την προκαταβολή να πραγματοποιηθεί εντός του τρίτου τριμήνου του έτους.
 
«Οι κυπριακές αρχές και δη το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν ετοιμάσει το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που στοχεύει στον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και στο να καταστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες περισσότερο βιώσιμες και ανθεκτικές», τόνισε ο κ. Παντελή, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 2022 – 2025 με το 2024 και 2025 να είναι οι χρονιές με τις υψηλότερες δαπάνες.
 
Σημείωσε ότι το σχέδιο θα παρακολουθείται από την ΕΕ και θα υπάρχουν εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου και θα αξιολογείται στην βάση οροσήμων και στόχων.
 
Επιπλέον, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ είπε ότι «στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται μια συνεκτική δέσμη κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026 και ενσωματώνει επίσης τις κατευθύνσεις και προτεραιότητες που έχουν εντοπιστεί από την μελέτη που ετοιμάζεται με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σε ό,τι αφορά την μακροπρόθεσμη στρατηγική για την διαμόρφωση ενός παραγωγικού βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
 
Εξήγησε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις μετουσιώνουν τις συστάσεις της Κομισιόν για αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που διατυπώνονται στις ετήσιες εκθέσεις της χώρας από την Κομισιόν.  «Η προώθηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι άκρως σημαντική γιατί επιτυγχάνει σε ένα μεγάλο βαθμό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη, να θωρακίσει την οικονομία από τυχόν μελλοντικές κρίσεις είτε στον τομέα της υγείας είτε άλλες, και θα δώσει την ευχέρεια για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας που πηγάζουν από το σχέδιο, είτε αποπληρωμή των δανείων είτε αυξημένες εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», πρόσθεσε.
 
Επίσης, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι βασικοί πυλώνες του σχεδίου είναι η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ ανέφερε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν στηρίζεται μόνο στην κινητοποίηση των δημόσιων κεφαλαίων αλλά και στη συμπληρωματική κινητοποίηση των ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς υπάρχουν σχέδια χορηγιών για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με προϋπολογισμό ύψους €100 εκ. τα οποία είναι συμπληρωματικά στις επενδύσεις που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να καταστούν δικαιούχες του εν λόγω σχεδίου.
 
Εξάλλου, σε ομιλία του ο Ανώτερος Οικονομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και Μέλους της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, Χρίστος Πασχαλίδης είπε ότι η επίδραση της πανδημίας στη ζωή μας και στην οικονομική δραστηριότητα, υπήρξε πρωτοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας ότι «μοναδική όμως και άμεση υπήρξε και η πολυδιάστατη αντίδραση της Ευρώπης».
 
Αναφερόμενος στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αυτό είναι η απάντηση της ΕΕ σε μία από τις πιο ισχυρές και πιο ιδιαίτερες κρίσεις που αντιμετώπισε στην ιστορία της, τονίζοντας ότι «είναι ένα ταμείο που εισάγει μηχανισμούς που στοχεύουν να βοηθήσουν τα Κράτη Μέλη να βγουν από την υγειονομική κρίση δυνατότερα και ανθεκτικότερα, προετοιμάζοντάς τα για την νέα εποχή».
 
Αναφερόμενος στο Next Generation EU – την Ευρώπη της Νέας Γενιάς, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «υπολογισμοί αναφέρουν ότι η αποτελεσματική υλοποίηση του Next Generation EU θα μπορούσαν να αποφέρει αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, και να δημιουργήσει 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
 
«Ουσιαστικότατος αναμένεται να είναι και ο οικονομικός αντίκτυπος του σχεδίου για την Κύπρο, τόσο από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, όσο και απασχόλησης», υπογράμμισε.
 
Σε σχέση με την Κύπρο, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «αναλογεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε καθαρές χορηγίες, που αντανακλά τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση».
 
Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Κύπρος έχει το δικαίωμα σε ευνοϊκότατο δανεισμό επιπρόσθετου ποσού, αντίστοιχου και μεγαλύτερου, μέσω του Μηχανισμού αυτού. Επίσης, κάθε ευρώ που διατίθεται έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία και ευημερία, που ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι η προσπάθεια είναι πανευρωπαϊκή και συντονισμένη, συνολική, ολοκληρωτική και εμπροσθοβαρής, προσβλέποντας σε αποτελέσματα, όσο το δυνατόν περισσότερο, με μακροπρόθεσμη επίδραση».
 
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ότι οι πληρωμές για το ταμείο (είτε επιχορηγήσεων είτε δανείων) συνδέεται με την πρόοδο, αφού επιτευχθούν τα προκαθορισμένα ορόσημα και οι στόχοι.
 
«Τα έργα πρέπει να συμπληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2026 και 2 φορές τον χρόνο τα Κράτη Μέλη παρουσιάζουν εκθέσεις προόδου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αιτήσεις για επιχορηγήσεις και δανεισμό μπορούν να κατατεθούν μέχρι το τέλος του 2023, ενώ με την έγκριση του σχεδίου το Κράτος Μέλος δικαιούται προχρηματοδότηση μέχρι 13%».
 
Αναφερόμενος στις πολιτικές της ΕΕ που θα πρέπει να ενσωματώνονται στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανάλογα με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του Κράτους Μέλους, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι αυτές είναι της Πράσινης Μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της Κοινωνικής Συνοχής και της Βιώσιμης και Έξυπνης Ανάπτυξης για όλους, προκρίνοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητα.
 
Σημείωσε ότι οι επόμενοι δύο πυλώνες αφορούν πολιτικές για την νέα γενιά (και για τους νέους), την ανθεκτικότητα των δομών και της υγείας.
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι με τους έξι πυλώνες, η Επιτροπή παρουσίασε εντός της ετήσιας στρατηγικής της και επτά πρωτοβουλίες/κοινές προκλήσεις για όλα τα Κράτη Μέλη.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι η Επιτροπή παροτρύνει τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν στα οικεία σχέδια  ανάκαμψης  και  ανθεκτικότητας  επενδύσεις  και  μεταρρυθμίσεις  στους  τομείς  των πρωτοβουλιών, οι οποίες χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις.
 
«Η  Επιτροπή θεωρεί ότι η εφαρμογή τους θα εξασφαλίσει  την  επιτυχία  της  ανάκαμψης  της  Ευρώπης·  θα  καταστήσει  την  Ευρώπη  μια ψηφιακή και πιο πράσινη ήπειρο και θα αυξήσει τη συνοχή μεταξύ των κρατών μελών», σημείωσε.
 
Τέλος, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην «ουσιαστική συνεργασία» των αρμόδιων κυπριακών υπηρεσιών με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του εθνικού σχεδίου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα.