You are here

Ξεπέρασαν τα €2 δισ. οι αγορές κυπριακών ομολόγων από ΕΚΤ

20/02/2020 17:29

Ξεπέρασαν τα €2 δισεκατομμύρια τα κυπριακά ομόλογα που απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία πλέον διακρατεί σχεδόν το 10% του κυπριακού χρέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κυπριακών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές έφθασαν τα €2.045 εκ. με τις καθαρές μηνιαίες αγορές ομολόγων να ανέρχονται στα €101 εκ. Έτσι η ΕΚΤ διακρατεί το 9,8% του συνολικού κυπριακού χρέους.
 
Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ υποβοηθούν στην μείωση του κόστους δανεισμού.
 
Στο τέλος του πρώτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ήτοι στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 η ΕΚΤ διακρατούσε κυπριακά ομόλογα ύψους €678 εκ., ενώ οι αγορές συνεχίστηκαν μέσω επανεπένδυσης ποσών από λήξεις ομολόγων.
 
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2019 να επαναρχίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων με μηνιαίας αγορές ύψους €20 δισ. για όσο διάστημα κρίνει η ΕΚΤ στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου για πληθωρισμού γύρω στο 2%.
 
Βάσει των κανόνων του προγράμματος, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα διάρκειας από ένα μέχρι τριάντα χρόνια, ενώ υπάρχει πλαφόν αγοράς μέχρι 33% της κάθε έκδοσης και του συνολικού χρέους.