You are here

Επί τάπητος η συνεργασία Κύπρου-ΗΒ στην ανώτερη εκπαίδευση

21/05/2019 21:23

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ φορέων της βρετανικής ανώτερης εκπαίδευσης με αντικείμενο τη συνεργασία Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα αυτό, φιλοξένησε το απόγευμα της Τρίτης η Ύπατη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποδεχόμενος τους παριστάμενους ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης σημείωσε ότι η ανώτερη εκπαίδευση καθίσταται όλο και πιο σημαντικός τομέας της κυπριακής οικονομίας, καθώς η χώρα προσπαθεί να διευρύνει τις πηγές ανάπτυξής της, πέρα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες.
 
Τόνισε δε ότι έχει εγκριθεί η απαραίτητη νομοθεσία ώστε να καταστεί η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα της Διεθνικής Εκπαίδευσης (Trans-National Education, ‘TNE’) ανθεκτική σε οποιαδήποτε κατάληξη και επίπτωση του Brexit.
 
Ο επικεφαλής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Κύπρο, Τζέιμς Μάρτιν αναφέρθηκε στην εκδήλωση που είχε γίνει το Φεβρουάριο στη Λευκωσία για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της Διεθνικής Εκπαίδευσης.
 
Όπως είπε, εκείνη η πρωτοβουλία είχε προκύψει από την πολύ στενή σχέση μεταξύ των δύο λαών, σε συνδυασμό με την απτή ανησυχία που δημιουργεί η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.
 
Σημείωσε ότι εκείνη η εκδήλωση, με συμμετοχή δεκάδων φορέων, κατέληξε σε τέσσερα βασικά συμπεράσματα:
-  ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στις βασικές επιλογές των Κυπρίων φοιτητών, ακόμα και με το φάσμα της αβεβαιότητας του Brexit.

-  ότι η Διεθνική Εκπαίδευση βρίσκει και δημιουργεί καλές ευκαιρίες στην Κύπρο, με αυξημένη τη ζήτηση από φοιτητές τόσο από το νησί όσο και από άλλες χώρες της περιοχής.

-  ότι υπάρχει φιλοδοξία από το κυπριακό Υπουργείο Παιδείας να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός εκπαιδευτικός κόμβος.

-  και ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης εκτός ΕΕ που μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτή τη διμερή συνεργασία μετά από το Brexit.
 
Ο κ. Μάρτιν ανέφερε ότι η έκθεση για εκείνη την εκδήλωση κατέληξε σε 12 συστάσεις, που ομαδοποιούνται χονδρικά σε τρόπους για την υλοποίηση των κυπριακών φιλοδοξιών αναφορικά με την παροχή ανώτερης εκπαίδευσης και σε τρόπους για την αξιοποίηση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δεσμών Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μάρτιν είπε ότι η σπουδή με την οποία προωθήθηκε και εγκρίθηκε η σχετική νομοθεσία από την Κύπρο «συνοψίζει τη σοβαρότητα και τη σημασία που αποδίδεται από την κυπριακή κυβέρνηση στην προοπτική της Διεθνικής Εκπαίδευσης. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πρόοδο και τη δέσμευση».
 
Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 48.000 Κύπριοι φοιτητές σε προπτυχιακά βρετανοκυπριακά προγράμματα Διεθνικής Εκπαίδευσης, μοιρασμένοι σε Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Θέτουμε διάφορα ορόσημα σε αυτή τη διαδικασία, αλλά βασικά θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί σε αυτή διμερή συνεργασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιπαρέλθουμε οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση του Brexit», συμπλήρωσε.
 
Ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο Κέβιν φαν Κάουτερ επισήμανε την εντύπωση που του έχει κάνει η θετική διάθεση της κυπριακής κοινωνίας και των φορέων, όπως και η θερμή υποστήριξη.
 
Παρατήρησε ότι ενώ λόγω και Brexit ο αριθμός των ξένων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια έχει πτωτική τάση, το αντίθετο ισχύει για τους φοιτητές σε προγράμματα Διεθνικής Εκπαίδευσης.
 
«Τα βρετανικά πανεπιστήμια αναζητούν νέες ευκαιρίες στο εξωτερικό, ιδίως στην ΕΕ», σημείωσε ο κ. Φαν Κάουτερ και αξιοποιούν το γεγονός ότι ο θεσμός της Διεθνικής Εκπαίδευσης αποκτά όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση.
 
Κατά τη συζήτηση διατυπώθηκε η προθυμία όλων των φορέων της βρετανικής ανώτερης εκπαίδευσης να αποδώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις ευκαιρίες συνεργασίας με την Κύπρο, είτε αυτή αφορά πανεπιστημιακά παραρτήματα στο νησί, είτε κοινά προγράμματα σπουδών και πτυχία, είτε κοινά ερευνητικά προγράμματα.