You are here

Η Κύπρος υποστηρίζει την πρωτοβουλία για Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια

26/01/2022 16:49

Η Κύπρος υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ενθαρρύνει τη συμμετοχή των Κυπριακών Πανεπιστημίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, συμμετείχε χθες Τρίτη στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών, αρμόδιων για θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, υπό τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε σε δύο πρωινές συνεδριάσεις στις οποίες, Γάλλοι πανεπιστημιακοί μίλησαν για το μέλλον των Πανεπιστημίων της Ευρώπης και για τις αρχές και τις αξίες της έρευνας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
 
Το απόγευμα οι συμμετέχοντες Υπουργοί κλήθηκαν να συζητήσουν για το θέμα της ενίσχυσης της διεθνικής συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων και για το μέλλον της Ευρώπης.
 
Ο Υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί «ο μακροπρόθεσμος στόχος μετεξέλιξης και συγχώνευσης των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων σ’ ένα Πανεπιστήμιο με πανευρωπαϊκή και διεθνή υπόσταση».
 
Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη ευθυγράμμισης της εθνικής νομοθεσίας αλλά και εναρμόνισης των εθνικών συστημάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καλώντας τα κράτη μέλη να συστήσουν εθνικές επιτροπές για τον σκοπό αυτό. 
 
Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία δημιουργίας ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σχετική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στον συντονισμό των προσπαθειών για μια πιο επιτυχημένη εφαρμογή της στρατηγικής για διεθνή συνεργασία.
 
 Ο κ. Προδρόμου μίλησε, ακόμη, για τον καταλυτικό ρόλο που παίζουν τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Πανεπιστημίων στην προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
 
Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει έμπρακτα τον θεσμό, εφαρμόζοντας, ήδη, μηχανισμό χρηματοδότησης των Κυπριακών Πανεπιστημίων, που πέτυχαν συμμετοχή στα Δίκτυα.