You are here

Τα κριτήρια για μειωμένα δίδακτρα στη Βρετανία

10/06/2021 14:12

Οι Κύπριοι και λοιποί επίδοξοι φοιτητές που είναι υπήκοοι χωρών-μελών της ΕΕ θα έχουν δικαίωμα να πληρώνουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας οι γηγενείς φοιτητές για κύκλο σπουδών που αρχίζει από το φθινόπωρο του 2021, εφόσον έχουν αποκτήσει ή έχουν κάνει έγκυρη αίτηση για δικαίωμα διαμονής στο Ην. Βασίλειο.

Τα δίδακτρα των γηγενών φοιτητών σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα δίδακτρα για τους διεθνείς φοιτητές, στους οποίους πλέον μετά από το Brexit υπάγονται και οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ.

Ο επικαιροποιημένος οδηγός του Συμβουλίου Διεθνών Φοιτητικών Υποθέσεων ΗΒ (UKCISA) αναφέρει πως για να δικαιούται ένας Ευρωπαίος υπήκοος να σπουδάσει σε αγγλικό πανεπιστήμιο με τα «γηγενή δίδακτρα» θα πρέπει να είναι «άτομο με προστατευμένα δικαιώματα».

Όπως επεξηγείται, αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχει αποκτήσει το καθεστώς του «εγκατεστημένου» (settled) ή «προεγκατεστημένου» (pre-settled) κατοίκου, κάτι που προϋποθέτει ότι ήταν κάτοικος Ην. Βασιλείου πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τα ίδια προστατευμένα δικαιώματα εξασφαλίζει και η έγκαιρη και έγκυρη αίτηση απόκτηση του settled ή του pre-settled status, έστω και αν ακόμα δεν έχει διεκπεραιωθεί από τις βρετανικές αρχές.

Τα υπόλοιπα απαραίτητα κριτήρια είναι να υπάρχει τριετής διαμονή στο Ην. Βασίλειο ή σε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (όπως η Κύπρος) για τρία χρόνια πριν από την έναρξη του κύκλου σπουδών, χωρίς όμως ο κύριος λόγος διαμονής σε αυτή τη χώρα να είναι η πλήρης φοίτηση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Πρέπει επίσης ο κύκλος σπουδών που θα αρχίζει το φθινόπωρο του 2021 να διεξάγεται επί βρετανικού εδάφους.

Προσωρινή εξαίρεση υπό προϋποθέσεις ώστε οι επίδοξοι φοιτητές υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών να δικαιούνται τα χαμηλότερα δίδακτρα γίνεται έως το 2028 για παιδιά που έχουν γονέα με βρετανική υπηκοότητα.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός περιέχει ειδική κατηγορία που επιτρέπει τη χρέωση των γηγενών διδάκτρων σε παιδιά Τούρκων εργαζομένων στο Ην. Βασίλειο, εφόσον τα παιδιά αυτά ζούσαν στη χώρα πριν από το τέλος του 2020.