You are here

Καμπανάκι για μείωση ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030

03/11/2021 16:18

Σημαντικό θα είναι το κόστος για την Κύπρο αν δεν προσαρμοστεί στον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 στο πλαίσιο του προγράμματος «Fit for 55», σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία ενημερώθηκε την Τετάρτη για το πρόγραμμα από το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, το πρόγραμμα αναφέρεται στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν για να πετύχουμε 55% μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030.
 
Πρόσθεσε ότι με βάση τα όσα άκουσαν σήμερα υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που ετοίμασε η Κύπρος. Ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων που πληρώνει η ΑΗΚ έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και θα υπάρχει ένα αυξημένο κόστος γύρω στα 150 με 200 εκατ. ευρώ που θα επωμιστεί ο καταναλωτής με μια αύξηση στον λογαριασμό του. Υπολογίζεται, ανέφερε, ότι το 35% του κόστους του ηλεκτρισμού δεν είναι τίποτε άλλο από τα δικαιώματα που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για το δικαίωμα εκπομπών ρύπων.

Ανέφερε ακόμα ότι χρειάζεται άμεσα να γίνει ένας εθνικός σχεδιασμός που θα πετύχει τους στόχους, ένας σχεδιασμός παρακολούθησης και ανάμειξη όλης της κοινωνίας, ώστε να υπάρχει μια ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε τους στόχους.

«Οτιδήποτε μας κρατήσει μακριά από τους στόχους θα μας κοστίσει ακριβά σαν κοινωνία και σαν καταναλωτές», ανέφερε προσθέτοντας ότι έρχονται φορολογίες στα καύσιμα, στο πετρέλαιο των πλοίων που φέρνουν εμπορεύματα, στα αεροπλάνα και στα έξοδα πτήσης. Αυτό είπε θα αυξήσει το κόστος ζωής στην Κύπρο, για αυτό θα πρέπει όλοι «να οργανωθούμε για να πετύχουμε τους στόχους μας και να μειωθεί το βάρος στην κοινωνία».

Είπε επίσης ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του 55% μέχρι το 2030 ξεκινά ένας πολύ μεγάλος και έντονος αγώνας για να εναρμονιστεί η Κύπρος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και νόμους και για να αντιμετωπίσει η κοινωνία αυτά που έρχονται. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει καθήκον να βοηθηθούν οι άνθρωποι που θα δυσκολευτούν λόγω αυτών των αλλαγών.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι υπάρχουν 13 προτάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες συζητούνται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος και να δουν ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες που θα απορρέουν απ΄ αυτές τις προτάσεις για το κάθε κράτος μέλος. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη μέλη έχει καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το κλίμα και την ενέργεια και εφαρμόζεται οριζόντια από όλα τα Υπουργεία και ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τρόπο συμβατό με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα αλλά και με τρόπο που θα είναι προς όφελος όλων σε μια κυκλική, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Κυριότερος μας στόχος, πρόσθεσε, είναι να συμμορφωθούμε τόσο με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ποσοστό που πρέπει, το ευρωπαϊκό, τα επόμενα χρόνια και να συμβάλουμε και εμείς στον ευρωπαϊκό στόχο, να μειώσουμε τους ρύπους στον βαθμό που πρέπει και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας απόδοση.
 
«Στόχος μας είναι ένα περιβάλλον που θα προστατεύεται, ένα περιβάλλον καθαρό, η ασφάλεια και υγεία των πολιτών και ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτά τα σχέδια και το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και τους ευρωπαϊκούς στόχους», είπε.
 
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι θα πρέπει να δράσουμε αμέσως, αφού το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν χρήζει επικοινωνιακής διαχείρισης, αλλά «είναι ζήτημα ουσίας, ζήτημα ζωής και θανάτου κυριολεκτικά». Πρέπει, είπε, να ληφθούν μέτρα χωρίς να φοβόμαστε τις οικονομικές επιπτώσεις, αφού μακροπρόθεσμα η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα επηρεάσει πιο θετικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Ανέφερε ακόμα ότι «η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει όσα έπρεπε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια» και είναι για αυτό που αντί να επενδύουμε τώρα χρήματα για προώθηση της πράσινης οικονομίας, πληρώνουμε εκατομμύρια για ρύπους. Εξέφρασε παράλληλα την έντονη ανησυχία του για την «απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής τα τελευταία 8 χρόνια από την παρούσα Κυβέρνηση» αλλά και την «ολομέτωπη επίθεση» στο περιβάλλον από παράνομες αναπτύξεις, την καταστροφή προστατευόμενων οικοτόπων και την αποσπασματική εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα δίκτυα προστασίας της φύσης.