You are here

Νέο καμπανάκι μετά την κατσάδα ΕΕ για περιβάλλον

13/06/2021 06:29

Την ανάγκη έκδοσης διαταγμάτων για τον σαφή καθορισμό του πλαισίου προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, κρούοντας για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τις παραλείψεις της κυπριακής Δημοκρατίας στην προστασία περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να καθορίσει και να προστατεύσει τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν εδώ και δεκαετίες, την έχει φέρει ένα βήμα πριν την επιβολή κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλώνουν εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η Κομισιόν, την περασμένη Τετάρτη, απέστειλε επιστολή με τελεσίγραφο δύο μηνών, προς την κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των δικτύων Natura 2000, προειδοποιώντας ότι το επόμενο βήμα είναι η δικαστική διαδικασία.

Με πράξεις και όχι ασκήσεις επί χάρτου η προστασία

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Terra Cypria Λεύκιος Σεργίδης, δήλωσε στη  StockWatch ότι η διαχείριση των περιοχών Natura είναι επιβεβλημένη με συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η κυβέρνηση και όχι μόνο με ασκήσεις επί χάρτου.

Τόνισε ότι η  Terra Cypria εδώ και χρόνια καλεί την κυβέρνηση να εκδώσει τα διαχειριστικά σχέδια προστασίας των περιοχών Natura, όπως ορίζει ο νόμος.

Εξέφρασε την ελπίδα να μην αναγκαστεί να συρθεί τελικά στα δικαστήρια η Κύπρος, διότι θα της υποβληθεί πολύ βαρύ πρόστιμο το οποίο θα επωμισθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, όπως είπε.

Στα χαρτιά η προστασία χωρίς τα διατάγματα

Ο διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου (BirdLife Cyprus) Μάρτιν Χέλλικαρ, σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι εδώ και χρόνια καλείται η κυβέρνηση να εκδώσει τα διατάγματα που θα επιβάλλουν το γράμμα του νόμου και πρόστιμα στις αυθαίρετες παρεμβάσεις και στην κακοδιαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

«Χωρίς το απαραίτητο εργαλείο των διαταγμάτων, τα χέρια της κυβέρνησης είναι δεμένα και η ουσιαστική προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura είναι μόνο στα χαρτιά», επισημαίνει.

Σημειώνει ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν καθοριστεί ως περιοχές Natura από το 2004, αλλά είναι απροστάτευτες λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις στην θέσπιση διαταγμάτων, «με αποτέλεσμα καθημερινά να γινόμαστε μάρτυρες επεμβάσεων από επιχειρηματίες σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000», όπως είπε.

Υποστήριξε ότι «ενόσω δεν υπάρχουν νομοθεσίες με δόντια για τις οποίες θα είναι ενήμερες και οι τοπικές κοινότητες για το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται, τότε δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα κατά των παρανομούντων».

Συστημικές προκλήσεις για το περιβάλλον

Ο επιστημονικός και διοικητικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, (ΟΠΟΚ)  Κλείτος Παπαστυλιανού, σε δηλώσεις στη  StockWatch, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι η ΕΕ έχει κινήσει δύο νέες διαδικασίες παράβασης του ενωσιακού δικαίου για την προστασία και διαχείριση της φύσης, προς την Κύπρο. Τόνισε ότι η κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τρεις ισχύουσες διαδικασίες παράβασης, οι οποίες αφορούν τον ανεπαρκή καθορισμό του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την ανεπαρκή προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.

Ο κ. Παπαστυλιανού σταχυολόγησε τις συστημικές προκλήσεις – δηλαδή τα σοβαρά, διαχρονικά, επαναλαμβανόμενα ή/και γενικευμένα κενά και προβλήματα – που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά την προστασία και διαχείριση της φύσης, τα οποία όπως είπε, είναι τα εξής:

1-Ο ανεπαρκής καθορισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, τόσο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας / Ειδικών Ζωνών Διατήρησης, όσο και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας,

2-Η ανεπαρκής υποβολή σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση) αρκετών έργων και σχεδίων, καθώς

3-Η μη θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, μέσω της έκδοσης των αναγκαίων διαταγμάτων.

Σε σχέση με τον ανεπαρκή καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε ήδη αιτιολογημένη γνώμη στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά την ανεπαρκή υποβολή έργων και σχεδίων σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), καθώς και τη μη θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού καθεστώτος προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, δήλωσε ότι «η ΕΕ διαβίβασε προειδοποιητικές επιστολές και σε περίπτωση που δεν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες».

Κίνδυνος διασυρμού της χώρας

Μετά από τη νέα ευρωπαϊκή κατσάδα προς την Κύπρο, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ, στην οποία τονίζει ότι δεν είναι «ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη και σίγουρα ούτε η τελευταία επιστολή που λαμβάνει η Κύπρος από την ΕΕ σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση των δικτύων Natura 2000».

Επισημαίνεται ότι τον Νοέμβριο του 2020, είχε κληθεί για πολλοστή φορά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και το αρμόδιο υπουργείο να δράσουν άμεσα, όχι μόνο για να αποφευχθεί ο διασυρμός της χώρας στα δικαστήρια, αλλά και για να καταφέρει η Κύπρος να προχωρήσει επί της ουσίας στην προστασία των οικοτόπων του νησιού.

Στην ανακοίνωση ασκούνται επικρίσεις στον αρμόδιο Υπουργός, καθώς σημειώνεται πως «αντί να προβεί σε άμεση έκδοση διαταγμάτων για την προστασία της χερσονήσου του Ακάμα, αντί να άρει τις αυθαίρετες επεμβάσεις σε χώρους προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, αρκείται στο να διαβεβαιώνει τη δέσμευση της ΚΔ στην πράσινη συμφωνία και τις προτεραιότητες της».

Της Ηρώς Ευθυμίου