You are here

Παρέμβαση Προέδρου στην COP26

02/11/2021 13:14

Η Κύπρος επιζητεί την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω συντονισμένων συνεργιών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν επίκεντρο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του κατά τη σύνοδο COP26 για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως εξαιρετικής σημασίας τη σύνοδο που πραγματοποιείται σε καίρια χρονικά στιγμή, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή μπορούν να μειωθούν μόνο αν όλοι συνεργαστούν και λειτουργήσουν συλλογικά με κοινή προσήλωση και με την αίσθηση του κατεπείγοντος.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ώστε να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποσχέσεων μας. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι οδηγούμαστε στην πράσινη ανάπτυξη, αφού όχι μόνο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται, αλλά γινόμαστε και μάρτυρες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, καταστροφικών πυρκαγιών, καύσωνα, αποψίλωσης των δασών, ξηρασίας και ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «για αυτόν ακριβώς το λόγο, η Κύπρος υιοθετεί πλήρως και στηρίζει τις πρωτοβουλίες και διακηρύξεις της COP26, για τα δάση και την εκμετάλλευση της γης, για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα, για τη μετάβαση σε μηδενικούς ρύπους από τα μεταφορικά μέσα και την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για μείωση της χρήσης μεθανίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμα ότι η Κύπρος παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και των στόχων της ΕΕ για μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.

«Ως ένα πρώτο βήμα για να πετύχουμε αυτούς τους φιλόδοξους αλλά πολύ αναγκαίους στόχους, η χώρα μου θα διαθέσει πέραν των 500 εκ. ευρώ μέχρι το 2026 για υιοθέτηση νέων πολιτικών και μέτρων αναφορικά με τη χρήση καθαρότερων καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για την προώθηση των αναγκαίων επενδύσεων στους συναφείς τομείς των Μεταφορών, της Γεωργίας της Βιομηχανίας, της χρήσης γης, της προστασίας των δασών και της διαχείρισης αποβλήτων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «ως μια μικρή χώρα αναγνωρίζουμε ότι η εθνική μας συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι περιορισμένη. Συνεπώς, επιζητούμε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω συντονισμένων συνεργιών και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν επίκεντρο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία για δημιουργία ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης, με τη συμμετοχή πέραν των 240 επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή μας, όπως επίσης και πολλών διεθνών οργανισμών που ήδη ετοιμάζουν εισηγήσεις, μέτρα και  συγκεκριμένες λύσεις. Με την ολοκλήρωση του επιστημονικού μέρους του Σχεδίου Δράσης που θα θέσει τα θεμέλια των μελλοντικών μας ενεργειών, εντός των προσεχών μηνών θα διοργανώσουμε μια Υπουργική Συνάντηση και μια Σύνοδο Ηγετών με τις οποίες θα ξεκινήσει ο κατάλληλος συντονισμός και οι μηχανισμοί εποπτείας για την εφαρμογή των δεσμεύσεων μας» κατέληξε.

Δήλωση στήριξης

Η Κύπρος περιλαμβάνεται μεταξύ των περισσότερων των εκατό χωρών που στηρίζουν τη Διακήρυξη Ηγετών της Γλασκώβης για τα Δάση και τη Χρήση Γης, η οποία υπογράφεται σήμερα στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο της κλιματικής διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών COP26.

Στόχος της συμφωνίας είναι ο τερματισμός της αποψίλωσης των δασών έως το 2030 με τη δέσμευση περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς αυτόν το σκοπό.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο και φιλοξένησε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη στήριξή του στη βρετανική πρωτοβουλία.

«Τα δάση έχουν μεγάλη σημασία τόσο για μένα όσο και για τη χώρα μου, διότι τα δάση, ο δασικός τομέας, η βιοποικιλότητα και η αειφόρος χρήση γης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της μετάβασης μας σε μια σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη οικονομία με επαρκείς πόρους», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Με τις δεσμεύσεις και τις δράσεις που προτείνονται στη Διακήρυξη των Ηγετών, στη Γλασκώβη, για τα Δάση και τη Χρήση Γης θα υπάρξουν αναπτυσσόμενα, υγιή και ανθεκτικά δάση και θα διασφαλιστεί η σημαντική τους συμβολή στις φιλοδοξίες μας για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και πέραν αυτής, καθώς και στην αειφόρο δασική βιο-οικονομία», συνέχισε.

Κλείνοντας το μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Η Κύπρος, συνεπώς, υιοθετεί τη Διακήρυξη των Ηγετών της Γλασκώβης και δεσμεύεται να εργαστεί συλλογικά για την αναχαίτιση της απώλειας των δασών και της υποβάθμισης γης μέχρι το 2030 δημιουργώντας παράλληλα αειφόρο ανάπτυξη και προωθώντας μια συνολική μεταμόρφωση της υπαίθρου».

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από αριθμό ηγετών κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο.