You are here

Στη τσιμπίδα της Κομισιόν η Κύπρος για το περιβάλλον

17/05/2018 15:20

Η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να μεταφέρει στην εθνική της νομοθεσία τις κοινοτικές προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια, να μεταφέρει πλήρως στη νομοθεσία της τις οδηγίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και απευθύνει στη χώρα προειδοποιητική επιστολή για την ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καλώντας τα εν λόγω κράτη μέλη να μεταφέρουν τη νέα οδηγία για τα βασικά πρότυπα ασφαλείας (οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου). Τα κράτη μέλη έπρεπε να μεταφέρουν την εν λόγω οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο έως τις 6 Φεβρουαρίου 2018. Η νέα οδηγία εκσυγχρονίζει και ενοποιεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ακτινοπροστασία. Καθορίζει βασικά πρότυπα ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων, του κοινού και των ασθενών από τους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, διατάξεις οι οποίες ενισχύθηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η Κομισιόν καλεί την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο να προσαρμόσουν την εθνική τους νομοθεσία, ώστε να λάβουν υπόψη τις τροποποιήσεις της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (οδηγία 2014/52/ΕΕ). Σκοπός της οδηγίας είναι να εξασφαλιστεί ότι η κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων για τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον θα διενεργείται πριν από την έγκρισή τους. Η Κομισιόν κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά των 3 κρατών μελών τον Ιούλιο του 2017. Οι διατάξεις που λείπουν δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί πλήρως στα αντίστοιχα εθνικά δίκαια, επειδή η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης. Η Κομισιόν αποστέλλει πλέον αιτιολογημένες γνώμες. Εάν τα συγκεκριμένα κράτη μέλη δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών από την παραλαβή της αιτιολογημένης γνώμης, οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Τέλος η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο και στη Λιθουανία, επειδή δεν εξασφάλισαν την επαρκή προστασία των αυτοχθόνων ειδών και οικοτόπων, ορίζοντας περιοχές προστασίας της φύσης. Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία για τη φύση (οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου για τους οικοτόπους και οδηγία 2009/147/ΕΚ για τα πτηνά), τα κράτη μέλη συμφώνησαν να συμβάλουν στη σύσταση ενός συνεκτικού ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, ορίζοντας τους πλέον κατάλληλους τόπους, σε εθνικό επίπεδο, ως ζώνες ειδικής προστασίας («ΖΕΠ» σύμφωνα με την οδηγία για τα πτηνά) και προτείνοντας στην Κομισιόν επαρκείς τόπους κοινοτικής σημασίας («ΤΚΣ» σύμφωνα με την οδηγία για τους οικοτόπους). Αμφότερες οι χώρες δεν έχουν υποβάλει εξαντλητικό κατάλογο των ΤΚΣ, και οι προτεινόμενοι ΤΚΣ δεν καλύπτουν επαρκώς τα διάφορα είδη οικοτόπων και τα είδη που χρειάζονται προστασία. Επιπλέον, η Κύπρος δεν έχει ορίσει επαρκή αριθμό υπεράκτιων ΖΕΠ. Η Κομισιόν αποστέλλει πλέον προειδοποιητική επιστολή. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Κομισιόν.