You are here

Καμπανάκι ΕΚΤ για αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα

22/06/2022 06:55

Σε νέο ιστορικό ψηλό έφτασε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη το Μάιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την εκτόξευση των τιμών να οφείλεται στον Ουκρανικό πόλεμο.

Ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του, εμποδίζουν τις εισαγωγές ενέργειας αλλά και βασικών τροφίμων στην Ευρωζώνη, με μπλόκο των ουκρανικών σιτηρών.

Τα πιο πάνω συμβάλλουν στην εκτόξευση των τιμών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και στις αγορές της Ευρωζώνης, τονίζεται σε άρθρο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τιμές των τροφίμων μπορούν να αποτελέσουν σημαντική κινητήρια δύναμη του μετρικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, αφού το βάρος των τροφίμων στο καλάθι κατανάλωσης φτάνει λίγο πιο πάνω από 20%.

Λόγω της πανδημίας ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε λόγω των περιορισμών στην προσφορά, ενώ ακολούθησε μείωση. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ο πληθωρισμός των τιμών στα τρόφιμα επιταχύνθηκε, αγγίζοντας το 3,5% τον Ιανουάριο του 2022 και το 7,5% το Μάιο του 2022.

Ο Μάιος του 2022 σημείωσε το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της Ευρωζώνης.

Παρόμοιες πληθωριστικές τάσεις στα τρόφιμα, καταγράφηκαν το 2002 και το 2008, λόγω ανησυχιών για ασθένειες των ζώων στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τον Απρίλιο 2022 ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων έφτασε το 9,4% στις ΗΠΑ και στο 6,7% στην Αγγλία, ξεπερνώντας την πληθωριστική κρίση της Ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται, από τον Ιανουάριο 2022 υπήρξε αύξηση κατά 2,8 ποσοστιαίων μονάδων, συγκριτικά με 2,4 στις ΗΠΑ και Αγγλία.

Η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού των τροφίμων στη Ευρωζώνη παρατηρείται από τα μέσα του 2021, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών βασικών τροφίμων και ενέργειας, που επιταχύνθηκε μετά το Ουκρανικό.

Σημειώνεται ότι οι ψηλές τιμές ειδικότερα στο φυσικό αέριο φαίνεται να επηρεάζουν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων μέσω τριών παραγόντων:

  • Η γεωργική παραγωγή και η επεξεργασία τροφίμων είναι ενεργοβόρα, καθώς η φυτική τροφή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα καύσιμα για τα γεωργικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος παραγωγής.
  • Το φυσικό αέριο αποτελεί εισροή στην παραγωγή λιπασμάτων, με αποτέλεσμα οι υψηλές τιμές του να αυξάνουν τις τιμές των λιπασμάτων, αυξάνοντας και το κόστος των γεωργικών εισροών.
  • Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς επηρεάζει τις τιμές των τροφίμων, κάνοντας πιο δαπανηρή την αντικατάσταση εμπορευμάτων με αυτά από πιο μακρινές πηγές.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι άλλη αιτία για την πληθωριστική έκρηξη είναι οι καιρικές συνθήκες κάποιων περιοχών, ενώ η αύξηση στο κόστος αποστολής από τα σημεία συμφόρησης παγκόσμιων αλυσίδων, προσθέτει πίεση στις τιμές.

Αποκλεισμός και αυξήσεις

Ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου, προκάλεσε αυτόματα αυξήσεις σε προϊόντα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, ενώ οι παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων αυξήθηκαν από ήδη αυξημένα επίπεδα, σε σχεδόν κατά 200% υψηλότερες τιμές από ό,τι τα τελευταία δύο έτη.

Οι επιπτώσεις όμως από τις απαγορεύσεις για εξαγωγές της Ουκρανίας και του αποκλεισμού από τη Ρωσία, θα έχουν μεγάλη αρνητική επιρροή στην Ουκρανία, ενώ όσον αφορά λιπάσματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα πράγματα παραμένουν θολά.

Η αυξητική πληθωριστική τάση στις τιμές τροφίμων επηρεάζει κυρίως μέλη της Ευρωζώνης που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών, λένε ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές αφού ακολουθείται μια συνεχής αυξημένη τάση.

Της Μαρίας Κυριακίδου