You are here

Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης

02/10/2021 18:32

Έξι νέοι, τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, έθεσαν σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Cyprus Forum», έξι διαφορετικά θέματα που τους απασχολούν, ζητώντας από την ΕΕ να πάρει θέση, να προωθήσει, να συνδράμει και να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, με θέμα «Θέτοντας σε τροχιά έναν νέο βιώσιμο ορίζοντα για την Κύπρο του 2040», οι έξι Κύπριοι νέοι, ο Θεόδουλος, η Βασιλική, ο Ανδρέας, η Πωλίνα, ο Παρασκευάς και η Ελένη, έθεσαν θέματα για την ψηφιοποίηση, την οικονομία, τη δημόσια υγεία, την άμυνα και ασφάλεια, την ισότητα των φύλων και την περιβαλλοντική κρίση.
 
Αν θέλουμε κοινωνική συνοχή θα πρέπει να περάσουμε σε ένα βήμα που δεν θα επικεντρώνεται μόνο σε οικονομικούς δείκτες αλλά και σε κοινωνιολογικούς, ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, μέλος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στην συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης. Δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις θέσεις των νεαρών που είναι πιο τεκμηριωμένες από ότι πολλοί συνάδελφοί του στο ΕΚ.
 
Οι υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ, είπε, δείχνουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ένωση. Μίλησε για ανάγκη αναθεώρησης του καταμερισμού της εξουσίας στα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Η Κύπρος είναι, είπε, το πιο εκτεθειμένο κράτος στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει τις συνθήκες λειτουργίας της Ένωσης και πρωτίστως τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
 
Οι νέοι προσδοκούν σε απαντήσεις από την ΕΕ, δήλωσε ο Stephen Clark, Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στις χώρες μέλη, προσθέτοντας ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια ευκαιρία για τις κοινωνίες να εκφραστούν για το τι θέλουν για την Ευρώπη.
 
Η Καλλιόπη Αγαπίου – Ιωσηφίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτοχος διπλωματικής έδρας Ζαν Μονέ ανέφερε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα συμβάλλει συστηματικά παρακολουθώντας τη διαδικασία από τα πρώτα στάδια της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που είναι ένα ιδεατό πρότυπο συμβίωσης λαών, σε μια ήπειρο η οποία δοκιμάστηκε πολλές φορές από πολέμους.
 
Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις των Κύπριων νέων, είπε ότι όλα αυτά που έθεσαν είναι και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.
 
Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι αυτή η διαδικασία είναι μια ευκαιρία να ασκηθούν οι πολιτικοί περισσότερο στην ακοή και την κατανόηση του τι θέλουν οι πολίτες, οι νέοι.
 
Αναφέρθηκε στις μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, μηνιαία σε όλα τα κράτη μέλη, που δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι η μεγάλη πλειοψηφία θέλει εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη στην καθημερινή ζωή. Ανέφερε επίσης ότι ο κορωνοϊός ανάγκασε την ΕΕ να προχωρήσει σε βήματα ευρωπαϊκού συντονισμού, ανέδειξε την αξία της δημόσιας υγείας, ενώ για την ισότητα των φύλων είπε ότι «πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες», σημειώνοντας πως και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ σημειώνουν οπισθοδρόμηση σε κάποιες χώρες.

Ν’ αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των νέων

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των πολιτών, και ειδικότερα των νέων, για τα καίρια ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση, οι θέσεις εργασίας, το κράτος δικαίου, η μετανάστευση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
 
Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο του «Cyprus Forum», με θέμα «Θέτοντας σε τροχιά έναν νέο βιώσιμο ορίζοντα για την Κύπρο του 2040», η κ. Δημητρίου είπε ότι αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να σκεφτούμε ποιο μέλλον θέλουμε για την Ευρώπη του αύριο.
 
Το σημαντικότερο δίδαγμα που αντλήσαμε από την πανδημία COVID-19 είναι η ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία και συνέργεια, ανέφερε.

Είπε πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η απάντηση της ΕΕ στην πανδημική κρίση και στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης, σημείωσε λέγοντας ότι η κρίση ανέδειξε ως κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ την αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών πιέσεων, την ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να εγγυηθεί την υγεία και την ευημερία των πολιτών της, την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του αναπτυξιακού μας μοντέλου και αποκατάστασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης εντός και εκτός των συνόρων της.
 
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εγείρουν έντονες ανησυχίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και κοριτσιών και των μειονοτήτων, δήλωσε η κ. Δημητρίου.
 
Τόνισε ότι η επιτυχής υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί το σημαντικότερο εχέγγυο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η υλοποίηση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, είπε, θα πρέπει να επιτευχθεί με δίκαιο τρόπο για τα άτομα που θα απολέσουν τις θέσεις εργασίας τους συνεπεία της σταδιακής κατάργησης της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της απανθρακοποίησης της οικονομίας. «Η βέλτιστη αξιοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης που περιλαμβάνονται στο κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης, είναι μείζονος σημασίας για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας», ανέφερε.
 
Η Κύπρος, σημείωσε, συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες στην ΕΕ στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 
Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η κρίση κατέδειξε την κατεπείγουσα ανάγκη ριζικής αναθεώρησής του αναπτυξιακού μας μοντέλου. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για μετάβαση των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σε πιο βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης. Η εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας είναι καίριας σημασίας προς επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα με χρονικό ορίζοντα το 2050», σημείωσε.
 
Πρόσθεσε ότι το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κυκλική οικονομία που υιοθετήθηκε πρόσφατα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, υποσχόμενο πολλαπλά οφέλη στους Κύπριους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία μας. Σημείωσε δε ότι το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» παρέχει αξιόλογες ευκαιρίες για εμπορικοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτομίας προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας.
 
Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πρωταρχική προτεραιότητά μας είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και την επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.
 
Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό λέγοντας ότι η Τουρκία, εργαλειοποιώντας το πρόβλημα,  διοχετεύει παράτυπους μετανάστες στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων. «Προσβλέπουμε στην επίτευξη συμφωνίας σύντομα σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει την έμπρακτη αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ».
 
Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων για το 2020 κατατάσσει την Κύπρο στην 21η θέση στην ΕΕ και η έρευνα για το εισόδημα και τη διαβίωση αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχεται σε 21.3%, πλήττοντας δυσανάλογα τις Κύπριες γυναίκες. «Η δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού καταδεικνύει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στις γυναίκες».
 
Η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και την ηγεσία συγκαταλέγεται στις κυριότερες προκλήσεις της χώρας μας στον τομέα της ισότητας των φύλων, είπε. «Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη μείωση του ποσοστού εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων από 21% σε 14%, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα μας». Το γεγονός, συνέχισε, ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων αν και αποτελούν το 52% του εκλογικού σώματος, καταδεικνύει ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι πατριαρχικές προκαταλήψεις είναι βαθιά εμπεδωμένα στις κομματικές δομές και την κοινωνία εν γένει και δυσχεραίνουν τη γυναικεία εκλογιμότητα. «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, επιτυγχάνοντας τη συμφιλίωση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εμένα προσωπικά».
 
Πρόσθεσε ότι υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής φιλοδοξεί ότι, μέσω της προβολής του γυναικείου προτύπου στην πολιτική θα συμβάλλει στην περαιτέρω προώθηση των θεμάτων που αφορούν την ισότητα των φύλων και θα ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετάσχουν στην πολιτική και στην ηγεσία του τόπου