You are here

Πακέτο στοχευμένων μέτρων από ΕΕ κατά Ρωσίας

22/02/2022 16:07

Την ομόφωνη υιοθέτηση από τα 27 κράτη μέλη σειράς στοχευμένων μέτρων κατά της Ρωσίας ως απάντηση για την αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας και της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ μετά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν προσθήκη όλων των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των δύο περιοχών στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που λαμβάνουν αποφάσεις, σε τράπεζες που εμπλέκονται στην περιοχή.

Επίσης διακόπτονται οι οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, όπως έγινε στην περίπτωση της Κριμαίας, και διακόπτεται η δυνατότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση της Γερμανίας να δώσει τέλος στις εργασίες για λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Μπορέλ τόνισε πως το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε ομόφωνα «θα πονέσει τη Ρωσία, και θα την πονέσει πολύ».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν λήφθηκαν πιο αυστηρά μέτρα, όπως συμπερίληψη του Πρόεδρου Πούτιν στις κυρώσεις, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ συνεχίζει να επαγρυπνεί και πως «κρατάμε πυρομαχικά» σε περίπτωση ανάγκης.

Υπήρξαν συμβιβασμοί, ανέφερε, με κάποια μέτρα να εκκρεμούν σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο κ. Λε Ντριάν επεσήμανε πως τα 27 κράτη μέλη έφτασαν σε συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, καθώς και σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους.

Αν και υπήρξε διαφωνία για το επίπεδο των κυρώσεων, σημείωσε, υπήρξε συμφωνία πως η Ρωσία παραβίασε την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, και ως εκ τούτου συμφώνησαν ομόφωνα στο πακέτο.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον διάλογο με την Ρωσία, ο κ. Μπορέλ τόνισε πως μπορούν να συζητηθούν οι όποιες διαφωνίες της Μόσχας, αλλά όχι με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το πακέτο στοχευμένων μέτρων

Παρουσιάζοντας το πακέτο των κυρώσεων, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αυτό περιλαμβάνει:
- την προσθήκη στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ των μελών της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ,
- στοχευμένα μέτρα κατά 27 φυσικών και νομικών προσώπων που υποσκάπτουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, στις ακόλουθες κατηγορίες: άτομα που έλαβαν αποφάσεις που απειλούν την Ουκρανία, νομικές οντότητες που στηρίζουν οικονομικά ή υλικά, ή που επωφελούνται από τις πράξεις αυτές, άτομα και υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας που είχαν ρόλο στην εισβολή και αποσταθεροποίηση και αυτούς που ασκούν παραπληροφόρηση,
- στοχευμένα μέτρα κατά τραπεζών που χρηματοδοτούν λήπτες αποφάσεων και άλλους στις δύο περιοχές
- πάγωμα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Κριμαίας «ώστε οι υπεύθυνοι να νιώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις των παράνομων πράξεών τους» όπως είπε ο κ. Μπορέλ και
- τη διακοπή της δυνατότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ για δανεισμό ή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Μπορέλ χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Γερμανίας να δώσει τέλος στην πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, υπενθυμίζοντας πως αυτό ήταν ένα αίτημα που τέθηκε πολλές φορές από τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ αλλά και τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, κατά την προετοιμασία των μέτρων υπήρξε μακρά διαβούλευση με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ενώ αναφερόμενος στις επικοινωνίες που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κούλεμπα, ανέφερε πως χαιρέτησε την αυτοσυγκράτηση της χώρας, και τον κάλεσε να συνεχίσει να δείχνει ψυχραιμία καθώς η κρίση δεν φαίνεται να έχει τελειώσει.

Αναφορικά με τον ρόλο της Λευκορωσίας, ο κ. Μπορέλ δήλωσε έτοιμος να βάλει στο τραπέζι την διεύρυνση των κυρώσεων κατά της χώρας ώστε να περιλαμβάνουν και τις ενέργειες σε σχέση με την Ουκρανία.

Υπογράμμισε ωστόσο πως οι διπλωματικές προσπάθειες για να δοθεί τέλος στην κρίση συνεχίζονται καθώς το ρίσκο σύγκρουσης είναι μεγάλο.

Αναφέρθηκε ακόμα στο αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων που δέχεται από τη Ρωσία.