You are here

Προσήλωση Κύπρου στις αρχές Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

14/03/2022 10:55

Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος είναι σταθερά προσηλωμένη στις καταστατικές αρχές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την παροχή ενός ολιστικού πλαισίου προστασίας, στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων κάθε μορφής βίας, έδωσε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου η οποία  παρευρέθηκε στην εναρκτήρια συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειδικών GREVIO του Συμβουλίου της Ευρώπης με εκπροσώπους όλων των κυβερνητικών φορέων που ασχολούνται με την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης σε εθνικό επίπεδο.
 
Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη επιτόπια επίσκεψη που διενεργεί η Επιτροπή Grevio στην Κύπρο, με στόχο την αξιολόγηση των μέτρων και πολιτικών που εφαρμόζονται, προς συμμόρφωση με το εκτενές κατευθυντήριο πλαίσιο που εγκαθιδρύει η διεθνής Σύμβαση.

Η Υπουργός, αφού καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που έχουν σημειωθεί/επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας, τόσο σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο, όσο και στους τομείς της
πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, της προστασίας θυμάτων και της αποτελεσματικής δίωξης των δραστών βίας.

Από το 2017 που κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, καταρτίσθηκαν και ψηφίστηκαν σημαντικές νομοθεσίες για ποινικοποίηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών που περιέχονται στη Σύμβαση, είπε. Συστάθηκε το πρωτοποριακό «Σπίτι της Γυναίκας», ένα πολυθεματικό κέντρο στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων έμφυλης βίας, καθώς και ειδικά Κλιμάκια στην Αστυνομία για αποτελεσματική αντιμετώπιση των υποθέσεων αυτών.

Πολύ πρόσφατα, στις 3 Μαρτίου 2022, κατόπιν Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, συστάθηκε ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, το συντονισμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών για καταπολέμηση όλων των μορφών βίας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η κ. Δράκου διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής GREVIO για τη σταθερή προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις καταστατικές αρχές της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την παροχή ενός ολιστικού πλαισίου προστασίας, στήριξης και ενδυνάμωσης των θυμάτων κάθε μορφής βίας.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών της Επιτροπής με όλους τους αρμόδιους φορείς και ότι θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις βελτιωτικές Συστάσεις και Παρατηρήσεις που θα καταρτίσει η Επιτροπή μετά το πέρας της αξιολόγησής της.