You are here

Ο νεαρότερος διοικητής στην ευρωζώνη ο Κ. Ηροδότου

29/03/2019 11:03

Ο νεαρότερος διοικητής στην ευρωζώνη είναι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου είναι 46 ετών όπως και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας Vitas Vasiliauskas.

Στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι δύο νεαροί διοικητές θα παρακάθονται με άτομα με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, όπως ο 75-χρονος κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Ewald Nowotny.

Πολύ έμπειροι είναι και οι διοικητές της Ιταλίας (70 ετών), Πορτογαλίας (70 ετών) και Σλοβακίας (66).

Σύμφωνα με έρευνα της StockWatch για τα βιογραφικά των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης, από το σύνολο των 19 οι 13 έχουν διδακτορικό και κάποιοι προέρχονται από τον ακαδημαϊκό τομέα.

Ο κ. Ηροδότου έχει πανεπιστημιακές σπουδές οικονομικών από το University College London (UCL) και μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο London Business School. Είναι ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Σε αντίθεση με σχεδόν όλους τους διοικητές κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, ο κ. Ηροδότου έχει περισσότερη πείρα στον ιδιωτικό αντί στον εθνικό ή διεθνή δημόσιο τομέα.

Αρκετοί από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών έχουν συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ κάποιοι με τη Fed, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι πλείστοι εργάστηκαν προηγουμένως ως οικονομολόγοι, καθηγητές ή σύμβουλοι σε υπουργεία.

Παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς για την ανάγκη ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζιτών, κάποιοι από τους κεντρικούς τραπεζίτες άλλων χωρών έχουν άμεση σχέση με τα πολιτικά κόμματα των κυβερνήσεων που τους διόρισαν.

Ο κ. Ηροδότου αναμένεται να αντικαταστήσει τη νυν διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη η θητεία της οποίας λήγει στις 11 Απριλίου.

Της Γεωργίας Χαννή