You are here

Επαφές ΠτΔ ενόψει συνόδου ΕΚ

20/06/2019 17:14

Tην ικανοποίησή του για την ισχυρή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο πλευρό της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμμετείχε στη σύνοδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνάντηση συντονισμού, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις, σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Όπως είπε, η πρώτη απόφαση θα πρέπει κατά τον ίδιο να είναι ο αποκλεισμός του Μάνφρεντ Βέμπερ από τη προεδρία της Κομισιόν. «Το δεύτερο κρίσιμο θέμα στο οποίο θα επιχειρήσω τόσο εγώ, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις, είναι αυτό που αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και βεβαίως θα εξετάσουμε την κάθε πιθανότητα, στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο θα έχει συνέπειες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε εξάλλου συνάντηση με τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας και αντάλλαξαν απόψεις, ενώ τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που δίνει στην υπόθεση της Κύπρου στο πλαίσιο του ΕΛΚ, και γενικότερα.