You are here

ΕΕ: Πάνω από €22 εκατ. στην Κύπρο για αποχετευτικό

13/09/2021 13:53

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε δύο επενδύσεις ύψους σχεδόν €100 εκατ. ευρώ για δύο σημαντικά έργα στην Ισπανία και στην Κύπρο: €77 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα διατεθούν για την κατασκευή σύνδεσης τραμ μεταξύ Alcalá de Guadaíra και Σεβίλλης στην Ισπανία και πάνω από €22 εκατ. από το Ταμείο Συνοχής θα διατεθούν για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στο Σύμπλεγμα Κοκκινοχωρίων στην Κύπρο.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Αυτά τα δύο έργα συνδυάζουν άμεσα οφέλη για τους πολίτες της περιοχής και για το περιβάλλον. Ένα πολυτροπικό σύστημα μεταφορών θα ενθαρρύνει τους πολίτες να στραφούν σε βιώσιμες μεταφορές, ενώ ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αποχέτευσης θα μειώσει τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων. Αμφότερα τα έργα θα συμβάλουν σε μια πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, το ισπανικό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός συστήματος διπλής σιδηροδρομικής γραμμής για τραμ μήκους 12,5 χλμ. μαζί με νέες εγκαταστάσεις στάθμευσης και επιβίβασης στην Alcalá de Guadaíra, την κατασκευή ενός νέου αμαξοστασίου τραμ και την αγορά έξι αρθρωτών τραμ χαμηλού δαπέδου, αμφίδρομης κατεύθυνσης, με μέγιστο μήκος 33 μέτρων και ελάχιστη χωρητικότητα 200 επιβατών. Το έργο εκτιμάται ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλούνται λόγω της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, κατά 4.130,79 τόνους CO2 ετησίως και θα αυξήσει τον αριθμό των δρομολογίων των δημόσιων συγκοινωνιών στην περιοχή κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια ετησίως.

Η επένδυση στην Κύπρο αφορά τη δεύτερη φάση του έργου «Αποχετευτικό Σύστημα του Συμπλέγματος Κοκκινοχωρίων».

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο 2007-2013 με μια επένδυση της ΕΕ άνω των €30 εκατ. Στη δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί ο Σταθμός Επεξεργασίας Λυμάτων Άχνας με δυναμικότητα 10.644 m³/ημέρα, ο οποίος θα εξυπηρετεί 8 κοινότητες και 2 δήμους. Θα κατασκευαστούν μεταξύ άλλων επίσης το δίκτυο διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων για αρδευτικούς σκοπούς και 13 αντλιοστάσια εντός των συστημάτων μεταφοράς. Επιπλέον, το επεξεργασμένο νερό θα χρησιμοποιείται στη γειτονική γεωργική περιοχή, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση του λιγοστού πόσιμου νερού. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ επενδύσεις είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων.