You are here

EE: Πράσινο φως για διαφάνεια στα αεροπορικά τέλη

15/01/2008 18:38
Πρόταση οδηγίας για τα αερολιμενικά τέλη με στόχο να αποτραπούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η οδηγία αφορά 67 αεροδρόμια μεταξύ των οποίων αυτό της Αθήνας, της Πάφου, της Ρόδου, της Λάρνακας και του Ηρακλείου.

Τα 67 αεροδρόμια θα υπαχθούν σε ενιαίες ρυθμίσεις όσον αφορά την αμοιβαία υποχρέωση παροχής πληροφοριών, τις απαιτήσεις διαφάνειας καθώς και την μέθοδο υπολογισμού των αερολιμενικών τελών. Τα κράτη μέλη θα συστήσουν επίσης ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για την διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της οδηγίας.

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των αρχών αυτών θα είναι η θέσπιση διαδικασίας επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ του φορέα διαχείρισης και των επιβατών όσον αφορά τις αλλαγές του ύψους ή της δομής των αερολιμενικών τελών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε οι νέοι κανόνες να εφαρμοστούν σε κάθε αεροδρόμιο με ετήσια κίνηση άνω του ενός εκατομμυρίου επιβατών ή 25.000 τόνων φορτίου.

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, όμως, η νέα οδηγία θα πρέπει να αφορά μόνο εκείνα τα αεροδρόμια με ετήσια κίνηση που υπερβαίνει τα 5 εκ. διακινούμενων επιβατών ή που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 15% της επιβατικής κίνησης στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται.

Καθώς τα μικρότερα αεροδρόμια δεν συνιστούν κίνδυνο για τον ανταγωνισμό, οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν οι κανόνες να εφαρμοστούν μόνο στα 67 μεγαλύτερα αεροδρόμια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Πάφου, της Ρόδου, της Λάρνακας και του Ηρακλείου.

Γ.Χ.