You are here

ΕΕ: Στα συρτάρια πρόταση για αγορά λιμενικών υπηρεσιών

28/03/2006 15:20
Με χθεσινή της ανακοίνωση στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορώντης ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε ότι αποσύρει την πρόταση οδηγίας για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών, που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων λιμενεργατών. Κατά της πρότασης είχε ψηφίσει δύο φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη χθεσινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο για τις μεταφορές Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Μπαρό, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο άμεσο μέλλον για εκπόνηση λιμενικής πολιτικής, έτσι που οι κοινοτικοί λιμένες να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εμπεδωθεί ο υγιής ανταγωνισμός και η διαφάνεια ως προς τη χρηματοδότηση και τις σχετικές επενδύσεις. Ο κ. Μπαρό ενημέρωσε τα κράτη - μέλη και για την πορεία των εργασιών στην κατάρτιση της "Μαύρης Λίστας" αεροπορικών εταιρειών στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η χρήση κοινοτικών αερολιμένων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η προσπάθεια κατάρτισης της Μαύρης Λίστας θα διέπεται από κοινά κριτήρια. Η Μαύρη Λίστα, να σημειωθεί, αναμένεται σύντομα να δει το φως της δημοσιότητας μέσω του διαδικτύου και της Επίσημης Εφημερίδας της ΕΕ. «Η Μαύρη Λίστα θα τυγχάνει συχνής ανανέωσης και οι αεροπορικές εταιρείες που θα περιλαμβάνονται στη Λίστα θα έχουν το δικαίωμα υπεράσπισης μέσω των νομικών τους συμβούλων και της Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας τους», υπογράμμισε ο κ. Μπαρό.

Ακόμη στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών επιτεύχθηκε γενική προσέγγιση επί της πρότασης Κανονισμού για τη θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας, με σκοπό τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση πιθανών τρομοκρατικών κτυπημάτων.

Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας στον τομέα των αερομεταφορών, οι 25 έλαβαν γνώση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων για διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενώ αποφασίστηκε όπως εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή για να διαπραγματευτεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά το θέμα της καταβολής δικαιωμάτων για πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία.

Σχετικά με το θέμα της οδικής ασφάλειας, ο κ. Μπαρό προέβη σε ενδιάμεσο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα κατά το ήμισυ από σήμερα μέχρι το 2010. Ο κ. Μπαρό κάλεσε τα κράτη μέλη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς επίτευξη του στόχου αυτού.

Σχετικά με τα θέματα συνδυασμένων μεταφορών, η Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων για τις βασικές πτυχές της Σύμβασης Παραχώρησης του Παγκοσμίου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (Galileo).

Έγινε επίσης αναφορά στις μεγάλες προοπτικές που παρέχονται μέσα από την ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων (motorways of the sea) και στην αναγκαιότητα ανάληψης έντονης δράσης από τα κράτη μέλη στον τομέα αυτό.

Τέλος, η Επιτροπή μέσα στα πλαίσια ενίσχυσης της εσωτερικής ναυσιπλοΐας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης.

Σ.Ι.