You are here

Έγκριση Κομισιόν του καθεστώτος στήριξης θαλάσσιων μεταφορών

16/12/2019 14:11

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, το καθεστώς στήριξης των θαλάσσιων μεταφορών στην Κύπρο και άλλα 4 Κράτη Μέλη (τη Δανία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Σουηδία).

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα συστήματα αυτά ενθαρρύνουν την εγγραφή πλοίων στην Ευρώπη και συμβάλλουν στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του τομέα, χωρίς να στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό.

Ειδικά για την Κύπρο, η Κομισιόν ενέκρινε την παράταση της φορολογίας χωρητικότητας και του καθεστώτος ναυτικών, αφού την αξιολόγησε βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, ιδίως με τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, διαπιστώνοντας ότι συμφωνούν με την ερμηνεία τους.

Όσον αφορά τα καθεστώτα φόρου χωρητικότητας στην Εσθονία και την Κύπρο, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τα συστήματα συμμορφώνονται με τους κανόνες που περιορίζουν τη φορολόγηση της χωρητικότητας σε επιλέξιμες δραστηριότητες και σκάφη.

Επιπλέον, όσον αφορά τη φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι τόσο τα καθεστώτα φόρου χωρητικότητας της Εσθονίας όσο και της Κύπρου εξασφαλίζουν ότι οι μέτοχοι των ναυτιλιακών εταιρειών αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι μέτοχοι σε οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Όσον αφορά τα προγράμματα ναυτικών στην Εσθονία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Δανία και τη Σουηδία, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι και τα πέντε κράτη μέλη συμφώνησαν να εφαρμόσουν τα οφέλη του αντίστοιχου καθεστώτος σε όλα τα σκάφη που φέρουν τη σημαία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών της ΕΕ και θα ενθαρρύνουν την εγγραφή πλοίων στην Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά κοινωνικά πρότυπα, εξασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού.