You are here

Επαφές Υφυπουργού Ναυτιλίας στις Βρυξέλλες

11/06/2021 13:14

 

Συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών Adina Valean είχε χθες στις Βρυξέλλες, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε προς την Επίτροπο, την ανάγκη οι όποιες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κομισιόν για την Πράσινη Συμφωνία να είναι πρακτικά εφαρμόσιμες και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τομέα, καθώς και όλη την αλυσίδα ευθύνης των θαλάσσιων μεταφορών.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία, ιδιαίτερα σε σχέση με τον πράσινο μετασχηματισμό και όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας».

Υπογραμμίστηκε επίσης, η ανάγκη εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου της συνεισφοράς του τομέα στην κλιματική αλλαγή και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.  

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υφυπουργείο, η Επίτροπος επεσήμανε την πολύ εποικοδομητική στάση της Κύπρου και ανέφερε ότι ο πλούτος της εμπειρογνωμοσύνης της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που να διασφαλίζει την επιδιωκόμενη ισορροπία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αναφορικά με το θέμα των αλλαγών πληρωμάτων και επαναπατρισμού των ναυτικών καθώς και για την ανάγκη εμβολιασμού τους, η Επίτροπος εξήρε την στάση της Κύπρου και επικρότησε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες υιοθετήθηκαν πρόσφατα με ψήφισμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε την Επίτροπο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από κοινού με την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, έτσι ώστε οι βασικές πρόνοιες του Ψηφίσματος να υλοποιηθούν για να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των ναυτικών σε παγκόσμια κλίμακα.

O Υφυπουργός κατά την παραμονή τους στις Βρυξέλλες είχε επίσης συναντήσεις με τον Σύμβουλο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Πράσινη Συμφωνία» Kurt Vandenberghe και με την Σουηδή Ευρωβουλευτή Jytte Guteland, η οποία, σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση,  έχει "πρωταγωνιστική παρουσία" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής ως εισηγήτρια τόσο του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου όσο και της πρότασης αναθεώρησης του συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παρακολούθηση (Monitoring), Υποβολή Εκθέσεων (Reporting) και Επαλήθευση (Verification) των εκπομπών CO2 από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο Υφυπουργός ανάπτυξε στους συνομιλητές του το όραμα της Κύπρου για ένα πιο αειφόρο, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό ναυτιλιακό τομέα, επισημαίνοντας την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και των ρυθμιστικών αρχών και ΜΚΟ για θέμα κλιματικής αλλαγής, παραθέτοντας την προσέγγιση της Κύπρου επί των υπό εκπόνηση νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ο Β. Δημητριάδης υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι για τη ναυτιλιακή βιομηχανία να λειτουργήσει σε συνθήκες ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να γνωρίζει το μέγεθος της συνεισφοράς του τομέα στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, και εισηγήθηκε τη δημιουργία πλαισίου στήριξης της βιομηχανίας και ενθάρρυνσης της έρευνας και καινοτομίας.

Επεσήμανε επίσης, ότι ο υψηλός βαθμός φιλοδοξίας της ΕΕ και οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να εκδηλωθούν κατά τρόπο που να μην απομονώνουν την ΕΕ στην διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, αλλά να δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνεργείων για επίτευξη διεθνών ρυθμίσεων στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο να περιλαμβάνει πρόνοιες προσαρμογής και αφομοίωσης του από τις όποιες διεθνείς ρυθμίσεις ενδέχεται να προκύψουν στο άμεσο μέλλον.

Στην ίδια ανακοίνωση το Υπουργείο αναφέρει ότι "τόσο ο  Vandenberghe όσο και η  Guteland ευχαρίστησαν τον κ. Δημητριάδη για την υπεύθυνη στάση της Κύπρου η οποία, όπως ανέφεραν, έχει τη δυνατότητα να συνθέσει και να διαμορφώσει απόψεις που θα συμβάλουν σε μια πιο πράσινη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλία. Συμφωνήθηκε να διατηρηθεί ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με την Κύπρο για ανταλλαγή απόψεων επί όλων των θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή και διεθνή ναυτιλιακή ατζέντα".

Η Επίτροπος Valean όσο και οι άλλοι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσκλήθηκαν και θα παραστούν στο επικείμενο Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2021» που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό από τις 10 έως 13 Οκτωβρίου.