You are here

Ευρωπαϊκή στήριξη για άρση τουρκικού εμπάργκο

10/10/2022 19:32

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό για άρση του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και αεροπλάνα, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, η οποία εξήρε παράλληλα τις προσπάθειες και τη συμβολή της Κύπρου στην εφαρμογή πολιτικών για πράσινες μεταφορές.  

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με τον Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο και τον Υφυπουργό Τουρισμού, Βασίλη Δημητριάδη, στο περιθώριο συνάντησης τους στη Λεμεσό, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», η κ. Βάλεαν ανέφερε ότι στο θέμα της άρσης του τουρκικού εμπάργκο «στεκόμαστε δίπλα στην Κύπρο και χρησιμοποιούμε όλες τις ευκαιρίες διεθνώς για να το εγείρουμε».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι περισσότερο ένα πολιτικό θέμα παρά θέμα που αφορά τις μεταφορές και είπε ότι είναι διαχρονική και σταθερή η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση του τουρκικού εμπάργκο.

«Χρειάζονται δυο για να χορέψουν ταγκό» ανέφερε χαρακτηριστικά, από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας την αρνητική στάση που διατηρεί η Τουρκία επί του θέματος, αλλά και το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στα ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είμαστε, συνέχισε, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να διαβουλευθούμε με την Τουρκία γι' αυτό και ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξή της σε ένα πρόβλημα που «παραβιάζει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτρόπου με τον Υπουργό Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, με την Αντίνα Βαλεάν να τονίζει τη σημασία της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη και να επικροτεί την υλοποίηση της απόφασης για θαλάσσια επιβατική σύνδεση της Λεμεσού με τον Πειραιά.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι η απανθρακοποίηση είναι η βασική πρόκληση για ολόκληρο τον τομέα των μεταφορών και υπέδειξε πως, πέραν από τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές «ως πολίτες θέλουμε καθαρότερες πόλεις με λιγότερο συνωστισμό και κυκλοφοριακή συμφόρηση».

Συνεχάρη δε τον Υφυπουργό Δημητριάδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει στα διεθνή φόρα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, με παράλληλη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της, αλλά και τον Υπουργό Καρούσο, για τις πολιτικές που υιοθετεί η Κυπριακή Κυβέρνηση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο νησί.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Επίτροπος είπε πως το υγροποιημένο φυσικό αέριο παραμένει μέρος της ενέργειας της Ευρώπης και αποτελεί μέρος της λύσης σε μια μεταβατική περίοδο. Η πρόκληση που έχουμε, συνέχισε, είναι να διακρίνουμε ποια καύσιμα είναι καταλληλότερα για κάθε χρήση.

Όσον αφορά στο θέμα του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου δήλωσε πως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αφορά τόσο την Επιτροπή αλλά την G7, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι μεταφορές αποτελούσαν την προμετωπίδα των κυρώσεων για την Ρωσία «την οποίαν έπληξαν σκληρά», ενώ αντίθετα, οι μεταφορές στην Ευρώπη δεν επηρεάστηκαν σημαντικά.

Καλωσορίζοντας την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αρκετά θέματα που σχετίζονται με την Πράσινη Συμφωνία και ιδιαίτερα το «Fit for 55», ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του που «είδαμε ότι η Επίτροπος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει η Κύπρος στο πιο ψηλό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Βλέπουμε πρωτοβουλίες της Κύπρου, όπως η διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα να προωθούνται, προτάσεις της Κύπρου που έχουν να κάνουν με την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», είπε και σημείωσε πως «με την καλή συνεργασία που έχουμε, πείσαμε και έχουν εγκριθεί προτάσεις της Κύπρου σε ανώτατο επίπεδο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στο θέμα που τέθηκε ενώπιον της Επιτρόπου για δημιουργία δικτύου σιδηροδρόμου στην Κύπρο και τις προοπτικές συγχρηματοδότησης του έργου, ενώ σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση, είπε πως ενημερώθηκε η Επίτροπος «για την πολιτική την οποία έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πολιτικής για προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τους εθνικούς στόχους που έχουμε θέσει και τι προσπάθειες γίνονται για τις υποδομές και τους σταθμούς».

Ο Γιάννης Καρούσος είπε ακόμη ότι, σε σχέση με τις αερομεταφορές και την απώλεια της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, έχουν ληφθεί μέτρα, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον διαχειριστή των αεροδρομίων που έχουν αποδώσει. «Έχουμε δει ότι έχουν έρθει εταιρείες στην Κύπρο, έχουν ενισχύσει εταιρείες το πτητικό τους πρόγραμμα και έχουμε αξιοποιήσει τις οποιεσδήποτε ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από την κρίση», συμπλήρωσε.

Έχουμε, συνέχισε, πετύχει να καλύψουμε ένα μέρος της απώλειας που είχε δημιουργηθεί από τη ρωσική αγορά και «συνεχίζουμε τις προσπάθειες μαζί με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον διαχειριστή των αεροδρομίων», διαβεβαιώνοντας πως «οι πτήσεις θα συνεχίσουν, η αεροπορική συνδεσιμότητα θα βελτιώνεται και όπως είδατε σήμερα η Επίτροπος έχει αναγνωρίσει το γεγονός ότι μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος έχει προτάσεις, έχει εισηγήσεις, πετυχαίνει αρκετά σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, που αυτό σημαίνει κτίζουμε πάνω σε γερά θεμέλια το μέλλον».

Για εποικοδομητική συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών, όπου αντηλλάγησαν απόψεις γύρω από το «Fit for 55», τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ναυτιλία και το πώς, μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, θα εξευρεθούν λύσεις στις προκλήσεις του τομέα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις κυρώσεις της ΕΕ για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και τις επιπτώσεις στη ναυτιλία, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι πάρθηκε μια πολιτική απόφαση η οποία υπόκειται σε μια σειρά από προϋποθέσεις σε σχέση με την οριστικοποίηση των εργαλείων εφαρμογής της και τάχθηκε υπερ ενός ξεκάθαρου πλαισίου εφαρμογής.

«Πιστεύουμε ότι η πολιτική απόφαση πρέπει να είναι δεμένη με το εφαρμοστικό πλαίσιο για να δούμε ότι θα επηρεαστούμε στο λιγότερο δυνατό βαθμό, διατηρώντας τα μέτρα σε ψηλή αποτελεσματικότητα», είπε και πρόσθεσε ότι «αν δεν διαμορφωθεί το εφαρμοστικό πλαίσιο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο θα επηρεαστούμε, αλλά με τη στάση που είχαμε ως Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, θεωρώ ότι περιορίσαμε τη ζημιά όσο μπορούσαμε, γι αυτό λέμε ότι η κρίση όσον αφορά την ναυτιλία είναι διαχειρίσιμη».

Ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε την Ευρωπαία Επίτροπο για τη συνεργασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Κύπρος αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο για προώθηση της ναυτιλιακή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θέσεων της στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Μετά το πέρας της διάσκεψης ο Υπουργός Μεταφορών και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας επέδωσαν στην Ευρωπαία Επίτροπο αναμνηστικά δώρα.

Ανταλλαγή απόψεων με φοιτητές

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν, για θέματα που αφορούν τους τομείς της ναυτιλίας και των μεταφορών ευρύτερα, είχαν σήμερα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, ερωτηθείσα σχετικά με το πρόβλημα που προκαλεί το τουρκικό εμπάργκο στην κυπριακή ναυτιλία, η κα Βαλεάν είπε ότι είναι ένα πολιτικό πρόβλημα και ο τομέας των μεταφορών είναι θύμα αυτού του προβλήματος, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει, σε κάθε ευκαιρία, την τουρκική στάση στο θέμα αυτό και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες και τις προοπτικές που προσφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας καθώς επίσης στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, συμμετείχαν επίσης ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Καλωσορίζοντας την Ευρωπαία Επίτροπο στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης Ζαφείρης ευχαρίστησε την κα. Βαλεάν για την επίσκεψή της στο ΤΕΠΑΚ και το ενδιαφέρον της να συζητήσει με τους ακαδημαϊκούς και τους/τις φοιτητές/τριες για τα θέματα του χαρτοφυλακίου της.

«Το ΤΕΠΑΚ, είναι ένα νέο και φιλόδοξο Πανεπιστήμιο. Είμαστε το μόνο δημόσιο ίδρυμα στην Κύπρο που προσφέρει ακαδημαϊκά προγράμματα στον τομέα της ναυτιλίας», ανέφερε, εξαίροντας τη σημασία της πρόσφατης ίδρυσης του νέου ακαδημαϊκού Τμήματος Ναυτιλίας στο Πανεπιστήμιο. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την πόλη της Λεμεσού που αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, πως το ΤΕΠΑΚ είναι ένας από τους βασικούς εταίρους του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, στην καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στον κλάδο της ναυτιλίας και στην εκπαίδευση μελλοντικών επαγγελματιών στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «το ακαδημαϊκό μας προσωπικό επιτελεί σημαντικό ερευνητικό έργο που συμβάλλει στο να καταστεί ο ναυτιλιακός τομέας πιο πράσινος, ψηφιακός και βιώσιμος».

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΤΕΠΑΚ είναι ένα από τα οκτώ ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που συναποτελούν τη Συμμαχία του EUt+ που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού «Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου». Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Συμμαχίας πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος εξέφρασε τη χαρά της για την ευκαιρία να συναντηθεί με νέους και νέες που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες και να ανταλλάξει μαζί τους ιδέες και απόψεις.

Η κα. Βαλεάν αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, η οποία συνέβαλε, όπως είπε, στο να δημιουργηθεί μια ναυτική παράδοση και μια παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

«Η Κύπρος είναι σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και κέντρο πλοιοδιαχείρισης και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πλεονεκτήματα και προοπτικές καθώς επίσης υποχρεώσεις και προκλήσεις», είπε.

Με τον σημαντικό ναυτιλιακό της τομέα, ανέφερε, η Κύπρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επέκταση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα στις θαλάσσιες μεταφορές, στην εισαγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών για τη ναυτιλία και στο «πρασίνισμα» των λιμανιών και των σχετικών υποδομών τους. Είπε, επίσης, ότι θαλάσσιες μεταφορές θα πρέπει να συμβάλουν στο να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη.

«Όλα αυτά χρειάζονται καινοτομία και άτομα με υψηλή εξειδίκευση και προσόντα. Χρειάζονται ανθρώπους σαν κι εσάς», ανέφερε, προσθέτοντας πως η Κύπρος και η Ευρώπη χρειάζονται ένα εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης και αποτελεσματικότητας. Εξέφρασε επίσης την ανάγκη όπως ο  ναυτιλιακός τομέας καταστεί πιο ελκυστικός  προκειμένου να τον επιλέγουν οι νέοι και οι νέες για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Σημείωσε πως η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας μεταμορφώνουν τις μεταφορές, προσθέτοντας πως η επιτυχία του τομέα των μεταφορών της ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. «Οι ελλείψεις προσωπικού θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, μειώνουν την ευρωπαϊκή συνδεσιμότητα και επηρεάζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού», συμπλήρωσε.

«Τα νέα και πιο διαφορετικά μυαλά φέρνουν μαζί τους περισσότερη καινοτομία», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για εξάλειψη των έμφυλων και άλλων στερεότυπων και προκαταλήψεων που υπάρχουν στον τομέα της ναυτιλίας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετική συνεργασία που διατηρεί το Υπουργείο του με την Επίτροπο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία αποτελεί τη στρατηγική της ΕΕ για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

«Ο τομέας των μεταφορών έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στην επίτευξη αυτού του στόχου», είπε ο κ. Καρούσος, ενώ αναφέρθηκε και στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα τού ΤΕΠΑΚ, ως ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στο κέντρο μας πόλης και που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, να συμβάλει στις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται σε σχέση με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.