You are here

Η Κομισιόν ενέκρινε πρόγραμμα κινήτρων €6,3 εκ. για αεροπορικές εταιρείες

02/07/2020 16:05

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα το κυπριακό πρόγραμμα κινήτρων ύψους 6,3 εκατομμυρίων ευρώ για τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Κομσιόν διαπίστωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Ειδικότερα, η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους - μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η υποστήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων έως και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία και θα είναι προσβάσιμη με διαφανή τρόπο σε όλες τις ενδιαφερόμενες αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια από και προς την Κύπρο.

Το επίπεδο επιδότησης εξαρτάται από τον συντελεστή φόρτωσης του αεροσκάφους (δηλαδή, τον αριθμό επιβατών επί του σκάφους διαιρούμενο με τη χωρητικότητα του αεροσκάφους σε αριθμούς επιβατών), ξεκινώντας από συντελεστή φόρτωσης 41% και έως 70%, και καταβάλλεται ανά κάθε μεταφερόμενο επιβάτη.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθούν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να αποκατασταθούν αεροπορικές διαδρομές από και  προς την Κύπρο και, συνεπώς, να επιτρέψουν την ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας και του τουρισμού και να στηρίξουν ευρέως τη γενική οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού παρέχοντας υποστήριξη στις αεροπορικές εταιρείες με έναν ολοκληρωμένο και χωρίς διακρίσεις τρόπο. Έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις αεροπορικές μεταφορές και τον τουρισμό, τομείς που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το ξέσπασμα του κορωναϊού. Το μέτρο αναμένεται να ωφελήσει περίπου 60 αεροπορικές εταιρείες εντός και εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Ικανοποίηση υπουργείου

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με ικανοποίηση αναφέρει ότι έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εφαρμογή Σχεδίου Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19.

Ο σκοπός του Σχεδίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι η επαναφορά της συνδεσιμότητας της Κύπρου με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο και η στήριξη της οικονομίας της Κύπρου.

Το κόστος του Σχεδίου υπολογίζεται σε €6.3 εκ για την περίοδο μέχρι τέλος του χρόνου και αναμένεται να επωφεληθούν 1.1 εκ επιβάτες και γύρω στις 60 αεροπορικές εταιρείες. Το ύψος της επιχορήγησης θα παραχωρείται με βάση το ποσοστό πληρότητας του αεροσκάφους.

«Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να ευχαριστήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση εξέταση και έγκριση του αιτήματος, καθώς και τους λειτουργούς του Υπουργείου Μεταφορών για την τεκμηριωμένη υποβολή του αιτήματος και την άμεση ανταπόκριση τους στα ερωτήματα που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καταλήγει η ανακοίνωση.