You are here

Παράταση σε χαλαρώσεις στις αερομεταφορές

29/07/2021 14:59

Στις 23 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες (time slots) για παράταση των κανόνων χαλάρωσης των χρονοθυρίδων, τους οποίους είχε εγκρίνει τον Φεβρουάριο του 2021, όπως ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στισ 26 Ιουλίου, ενώ ο τομέας των αερομεταφορών αρχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού, η Επιτροπή παραμένει αποφασισμένη να διατηρήσει τη χαλάρωση των συνήθων κανόνων κατανομής χρονοθυρίδων για τις αεροπορικές εταιρείες.

Ως εκ τούτου, η χαλάρωση θα παραταθεί και στην επόμενη χειμερινή περίοδο προγραμματισμού, από τις 31 Οκτωβρίου 2021 έως τις 27 Μαρτίου 2022.

Οι αεροπορικές εταιρείες, αντί να υπέχουν τη συνήθη υποχρέωση χρήσης τουλάχιστον του 80 % μιας σειράς χρονοθυρίδων που τους έχουν παραχωρηθεί προκειμένου να διατηρούν τα ιστορικά τους δικαιώματα σε αυτές, θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο το 50 %.

Η επίτροπος Μεταφορών, κ. Αντίνα Βαλεάν, δήλωσε σχετικά: «Είμαι πεπεισμένη ότι ένα ποσοστό χρήσης των χρονοθυρίδων της τάξης του 50 % είναι επαρκές για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτική χρήση της χωρητικότητας των αερολιμένων, και παράλληλα να ωφελούνται οι καταναλωτές».

«Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού παραμένουμε αντιμέτωποι με αβεβαιότητες, και η εξαίρεση της ‘δικαιολογημένης μη χρήσης χρονοθυρίδων’ παραμένει σε ισχύ, ενόσω τα μέτρα που επιβάλλουν τα κράτη παρακωλύουν σοβαρά την ικανότητα των επιβατών να ταξιδεύουν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές απρόβλεπτες καταστάσεις χωρίς να εμποδίζεται αδικαιολόγητα η χωρητικότητα των αερολιμένων», σημείωσε.