You are here

Συμφωνία FuelEU για πράσινη μετάβαση ναυτιλίας

27/03/2023 10:18

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του χαιρετίζει την προσωρινή συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 23 Μαρτίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το FuelEU Maritime. Όπως αναφέρεται, αυτή η συμφωνία είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.

Όπως αναφέρει, η συμφωνία δίνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και παρέχει σαφείς κλιματικούς στόχους και καθοδήγηση για τη βιομηχανία όσον αφορά τα καύσιμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου.

Σημειώνεται επίσης ότι προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, είναι σημαντικό ο κανονισμός να ενθαρρύνει την παραγωγή καθαρών καυσίμων και να δίνει για πρώτη φορά πιο κεντρικό ρόλο στους προμηθευτές καυσίμων.

«Το Επιμελητήριο πάντα υποστήριζε τον σημαντικό ρόλο των προμηθευτών καυσίμων ως αναγκαιότητα για την επιτυχία του κανονισμού FuelEU», αναφέρεται.

Ωστόσο, συμπληρώνει το Επιμελητήριο, είναι αναγκαίες πλέον αυστηρότερες απαιτήσεις για τους προμηθευτές καυσίμων ώστε να παραδώσουν τα απαραίτητα καθαρά καύσιμα.

« Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να υποστηρίξουν δεσμευτικούς στόχους για τους προμηθευτές καθαρών καυσίμων πλοίων στην αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED)», αναφέρεται.

Τέλος σημειώνεται ότι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν εξειδικευμένα για τη ναυτιλία καθαρά και ασφαλή καύσιμα στα λιμάνια της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη ροή προμηθειών και η βιωσιμότητα των ναυτιλιακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.