You are here

Ζητούν χαλαρώσεις κρατικών ενισχύσεων για αεροπορικές εταιρείες

22/02/2021 22:29

Το ενδεχόμενο παραχώρησης ενισχυμένων χαλαρώσεων των κρατικών ενισχύσεων σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα στα απομακρυσμένα κράτη-μέλη που βρίσκονται στη γεωγραφική περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Κύπρος ζήτησαν από την Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα.

Ο κ. Καρούσος ενημέρωσε την κ. Vestager ότι, στο πλαίσιο των επιπρόσθετων χαλαρώσεων που έχουν παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις,  η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τις απαραίτητες αλλαγές που εισηγήθηκε η Κομισιόν.

Ο  Υφυπουργός Τουρισμού ζήτησε από την Επίτροπο όπως δοθεί χαλάρωση ως προς το ανώτατο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί η Κύπρος να παρέχει σε αεροπορικές εταιρείες, με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι νησί και η αεροπορική σύνδεση είναι η μόνη επιλογή των ταξιδιωτών για άφιξη / αναχώρηση προς και από Κύπρο, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που έχουν συνδέσεις με τρένα, λεωφορεία, ιδιωτικά οχήματα κλπ.

Ο κ. Περδίος ζήτησε όπως η κρατική ενίσχυση σε αεροπορικές εταιρείες έχει χρονική διάρκεια πέραν του ενός έτους, π.χ. τριετίας, κάτι που κρίνεται ως πιο αποδοτικό, όσον αφορά τον προγραμματισμό όλων των εμπλεκομένων.