You are here

Το 20% Κυπρίων έχει χρεωθεί από τηλεφωνικές κλήσεις - απάτη

29/06/2021 19:07

To 20% των Κυπρίων έχει δεχθεί τηλεφωνικές κλήσεις που οδήγησαν σε επιπλέον χρεώσεις ενώ το 17% έχει πέσει θύμα της ίδιας απάτης με μηνύματα σε κινητό τηλέφωνο, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη ίδια έρευνα το 46% των Κυπρίων πραγματοποιεί διεθνείς κλήσεις εντός της ΕΕ.

Παρομοίως το 38% των Κυπρίων χρησιμοποιεί το τηλέφωνο (γενικά) για διεθνή επικοινωνία, ενώ ένα 42% το internet, 30% γραπτά μηνύματα δεδομένων και ένα 30% το SMS. Μόνο το 14% χρησιμοποιεί για αυτό το σκοπό το σταθερό τηλέφωνο και το 25% το κινητό. Το 36% πραγματοποιεί ηχητικές κλήσεις δεδομένων (VoIP).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αφορά τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στην ΕΕ και διεξήχθη από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2021. Σε γενικές γραμμές δείχνει τη χρήση και την ικανοποίηση των Ευρωπαίων από τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πακέτων υπηρεσιών, περιαγωγής, έκτακτης ανάγκης και διεθνούς επικοινωνίας εντός της ΕΕ κι άλλα.

Η έρευνα δείχνει ότι σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν κινητά τηλέφωνα (96% των ερωτηθέντων στην ΕΕ και 97% στην Κύπρο), ενώ το 53% έχει σταθερές τηλεφωνικές γραμμές (50% στην Κύπρο). Το 79% στην Κυπρο και 82% στην ΕΕ έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι.

Όσον αφορά τις συνδέσεις στο Διαδίκτυο, το 81% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των ταχυτήτων λήψης και το 82% με την ποιότητα των ταχυτήτων μεταφόρτωσης. 

Οι αριθμοί αυτοί είναι χαμηλότεροι στα αγροτικά χωριά, όπου το 77% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα των συνδέσεών τους.

Το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων παρουσίασαν χαμηλότερη ταχύτητα στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου κατά την περιαγωγή σε άλλη χώρα της ΕΕ σε σύγκριση με τη χώρα καταγωγής τους (14% στην Κύπρο). 

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις συνδρομές τους στο Διαδίκτυο, το 7% των Ευρωπαίων έκανε αλλαγές στη συνδρομή του στο Διαδίκτυο (5% στην Κύπρο), ενώ το 3% άλλαξε τον πάροχό του στο Διαδίκτυο (6% στην Κύπρο).

Στις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης, το 74% των Ευρωπαίων και το 63% των Κυπρίων δηλώνουν ότι στη χώρα τους θα καλούσαν τον αριθμό 112 και το 41% και 55% αντίστοιχα ​​θα καλούσαν το 112 αν βρίσκονταν σε άλλη χώρα.