You are here

Λ. Χριστοφόρου: Δωρεάν WiFi σε όλη την Κύπρο

25/01/2019 11:11

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, με παρέμβασή του στην ΕΕ, ζητά να να καλυφθεί ολόκληρη η Κύπρος με δωρεάν WiFi, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που θεωρεί ότι θα καταστήσει την ΕΕ πρωτοπόρο και σημείο αναφοράς, δίνοντας ισχυρό μήνυμα για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ψηφιακή οικονομία και τεχνολογία, κάτι που δεν έκανε καμία άλλη μεγάλη ψηφιακή ή οικονομική δύναμη στο πλανήτη.
 
«Μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο μεγαλόπνοος στόχος ζήτησα από την ΕΕ να προχωρήσει να καλύψει πολύ περισσότερους Δήμους και Κοινότητες στη Κύπρο, γιατί η Κύπρος είναι ένα απομακρυσμένο νησί, με πολλές ιδιαιτερότητες, που μπορεί να αποτελέσει τη Ψηφιακή Πύλη της ΕΕ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι η πρωτοβουλία Wifi4EU αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στο πλαίσιο της ανάπτυξης των Τεχνολογιών στην ΕΕ και τη προώθηση της Διαδικτυακής κάλυψης, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η ΕΕ, μετά από σκληρές κι έντονες προσπάθειες, πείσθηκε κι εφαρμόζει πολιτική για Ελεύθερο Δωρεάν Διαδίκτυο σε κεντρικά σημεία Δήμων και Κοινοτήτων, στις χώρες μέλη της ΕΕ. Η αρχική χρηματοδότηση με 120 εκατομμύρια αποτελεί μία καλή αρχή που όμως πρέπει να συνεχισθεί και η ΕΕ να πρωτοπορήσει στον τομέα της Ελεύθερης κι Ισότιμης Πρόσβασης όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο», ανέφερε.
 
Ο Ευρωβουλευτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια νέα πολιτική για ελεύθερο δωρεάν διαδίκτυο σε απομακρυσμένες μειονεκτικές περιοχές  της ΕΕ όπως είναι οι νησιώτικες περιοχές και μεταξύ αυτών και μικρές νησιωτικές χώρες όπως η Κύπρος και η Μάλτα.

«Θεωρώ ότι με την εγκατάσταση FREE WiFi σε κάποιους Δήμους και Κοινότητες κάνουμε πρώτο βήμα για να υπάρξει η δυνατότητα διευρυμένης δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε πολίτη και η ΕΕ έχει υποχρέωση να το διασφαλίζει, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει η οικονομική ή άλλη δυνατότητα πρόσβασης», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου στο ΚΥΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα για συμμετοχή στο πρόγραμμα είχαν δεκάδες Δήμοι και Κοινότητες, αλλά υπάρχουν διάφορα κριτήρια για την επιλογή, που τελικά κατέληξαν στους 15 Δήμους και Κοινότητες για την Κύπρο. Ο κ. Χριστοφόρου τόνισε πως υπάρχει διαφάνεια και προσβασιμότητα στις όποιες επιλογές της ΕΕ  και ο καθένας μπορεί να ζητήσει σχετική πληροφόρηση. Λειτούργησαν, είπε, με κριτήρια και αυστηρούς κανονισμούς, που απέτρεψαν την όποια λανθασμένη επιλογή.
 
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτό το πρόγραμμα της ΕΕ έχει σημαντικά οφέλη για τους Κύπριους πολίτες στους 15 Δήμους και Κοινότητες που επιλέχθηκαν, προσθέτοντας ότι πάντοτε υποστήριζε ότι και η Κύπρος θα πρέπει να καλύψει ευρυζωνικά περιοχές που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.