You are here

Περιορίζουν χρήση δεδομένων τους οι Κύπριοι

29/01/2022 06:01

Τρεις στους τέσσερις πολίτες της Κύπρου διαχειρίζονται τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο με τους περισσότερους από αυτούς να αρνούνται ή να περιορίζουν τη χρήση των δεδομένων τους, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat.

Το 2021, λίγο λιγότεροι από τα τρία τέταρτα (73%) των πολιτών της ΕΕ που χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο για ιδιωτικούς σκοπούς τους τελευταίους 3 μήνες πριν από την έρευνα διαχειρίστηκαν την πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο.

Στην Κύπρο, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 75%.

Περισσότεροι από τους μισούς (53%) από αυτούς τους χρήστες του διαδικτύου αρνήθηκαν να επιτρέψουν τη χρήση προσωπικών δεδομένων για διαφήμιση και λιγότερο από τους μισούς (48%) περιόρισαν ή αρνήθηκαν την πρόσβαση στη γεωγραφική τους θέση.

Επιπλέον, το 40% περιόρισε την πρόσβαση στο προφίλ ή το περιεχόμενό του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή σε κοινόχρηστο διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης, ενώ το 39% διάβασε δηλώσεις πολιτικής απορρήτου πριν παράσχει προσωπικά δεδομένα. Μόνο το 36% έλεγξε ότι ο ιστότοπος στον οποίο παρείχαν τα προσωπικά του δεδομένα ήταν ασφαλής.

Το μερίδιο των ατόμων που διαχειρίστηκαν την πρόσβαση σε οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα μέσω του Διαδικτύου το 2021 διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία και τη Φινλανδία (και οι δύο 91%), ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (89%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (56%), στην Πολωνία (59%) και στη Σλοβενία (61%).

Της Γεωργίας Χαννή